Фондовите пазари отново навлязоха в бурно море

1054
Фондовите пазари отново навлязоха в бурно море

Щатските акции отново се сринаха, след като немислимото стана факт - след затваряне на пазарите на пети август, S&P снижи рейтинга на САШ до АА+, докато запази прогнозата си на „негативна". Агенцията заплаши още, че американските държавни облигации могат да бъдат развенчани до две години до АА, ако бюджетните съкращения се окажат по-скромни от обещаното, лихвените равнища нараснат или „нови фискални напрежения" доведат до по-висок правителствен дълг.

Новината успя да стресне сериозно инвеститорите, които и без това се тревожат от евентуална рецесия.

За пръв път от 1996 г. насам абсолютно всички позиции, включени в S&P 500, отбелязаха понижение.


Бенчмарк показателят загуби 6.7% от стойността си и приключи сесията на 1 119.46 пункта. Общият спад за последните три дни е най-значимият от ноември 2008 г. насам и възлезе на 11%. Dow Jones Industrial Average се сви с 634.76 пункта, или 5.6%, до 10 809.85 пункта.

Oколо 18 млрд. акции смениха притежателя си на пода на американските борси в понеделник, което е петият по големина обем от средата на 2008 г. насам.

Сред най-силно пострадалите позиции бяха Bank of America Corp., Ford Motor Co., Caterpillar Inc. и Chevron Corp.

Показателят, следящ представянето на банковия сектор, KBW Bank Index, се срина с 11 на сто. Най-силен спад от 20% до 6.51 долара бе регистриран при книжата на най-големия заемодател в САЩ по размер на активите - Bank of America.

Енергетиката „падна" със средно 8.3%, като акциите на Chevron поевтиняха със 7.5% до 90.25 долара, а на Exxon Mobil Corp. - със 6.2% до 70.19 долара.

Newmont Mining Corp., чиито дялове поскъпнаха с 5.4%, след като златото удари рекорд, не успя да удържи позициите си и приключи сесията в понеделник със спад от 0.5% до 54.13 долара. Докато инвеститорите търсят сигурно убежище в ценните метали обаче, книжата на AngloGold Ashanti поскъпнаха с 0.5% до 42.01 долара, а на SPDR Gold Trust - с 3.3 на сто до 167.12 долара.

Негативните новини не се изчерпаха само с макроикономиката. Акциите на Verizon Communications поевтиняха с 5.5% до 33.12 долара, след като през уикенда 45 хиляди работници обявиха стачка поради спорове по трудовите им договори.

Веригата за бързо хранене McDonald's загуби 3.5% от стойността на книжата си, които „паднаха" до 82.11 долара, въпреки обявения ръст на продажбите от 5.1% за юли.

TransAtlantic Holdings поднесоха една от малкото окуражаващи вести в първия работен ден от седмицата, след като стана ясно, че Berkshire Hathaway е третият потенциален купувач, който наддава за презастрахователя. С това акциите му поскъпнаха с 6.8% до 48.31 долара.

Въпреки разочароващите новини като цяло, повечето анализатори не се поддават на паниката и продължават да твърдят, че сегашните неволи на фондовия пазар са просто временна криза. Наистина, Goldman Sachs Group Inc снижиха прогнозата си за стойността на S&P 500 към края на годината до 1 400 пункта, но Barclays Plc продължават да държат на 1 450 пункта.

Както Barclays, така и Citigroup Inc., и JPMorgan Chase & Co. очакват бенчмарк показателят да нарасне до 31 декември, подкрепен от силните корпоративни резултати.

„Средносрочният и дългосрочен ефект от понижаването на рейтинга на американските държавни облигации ще е минимален, въпреки че в краткосрочен план ставаме свидетели на силна турбуленция" - коментира анализаторът към JPMorgan Томас Лий.

От публичните дружества, включени в S&P 500 и обявили финансовите си резултати за второто тримесечие, три четвърти успяха да надминат очакванията на анализаторите. Печалбата на акция скача със средно 18%, а продажбите - с 13 на сто.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg