Freddie и Fannie ще бъдат национализирани?

1219
Freddie и Fannie ще бъдат национализирани?

Финансовият министър на САЩ Хенри Поулсън се подготвя да обявява планове за въвеждане на изпадналите в затруднение финансови компании Fannie Mae и Freddie Mac, под държавен контрол, посочиха изнесени днес данни от Bloomberg.

Поулсън се е срещнал с изпълнителните директори на двете компании специализирани в отпускането на ипотечни кредити, за да обсъди поставянето им под специален правителствен режим.

Според запознати официалното обявяване на това решение се очаква да бъде оповестено през настоящия уикенд.

Ипотечната криза стартирала в САЩ през изминалата година и задълбочила се през настоящата такава доведе до рекордни загуби за финансовите институции в размер на над 500 млрд. долара в световен мащаб. Двете щатски компании бяха сред най-засегнатите от кризата.

Подобно решение се очаква да стане реалност около месец, след като Поулсън нае инвестиционната банка Morgan Stanley за съветник по политиката свързана с двете компании изпаднали в затруднение.

Сумарно двете компании представляват почти половината от ипотечния пазар в САЩ на стойност 12 трлн. долара.

След разпространяването на информацията късно снощи, акциите на двете компании отбелязаха значително понижение на извънборсовия пазар, като тези на Fannie Mae загубиха 2.25 долара, или 32% от стойността си, а на Freddi Mac поевтиняха с 1.4 долара, или 27% до 3.7 долара за брой.

"Уошингтън Пост" съобщи, че се очаква правителството да прави тримесечни инжекции на свежи средства.

Облигационерите и собствениците на приливигировани акции ще бъдат защитени, като не така сигурна е съдбата на притежателите на обикновени акции.

„Постигнали сме напредък в нашата работа с Morgan Stanley'' заяви Брукли Маклаухлин говорител на финансовото министерство, като е отказал да коментира конкретните стъпки, които ще бъдат предприети по казуса.

По време на вчерашната среща на Поулсън с ръководителите на двете компании участие е взел и председателя на Фед – Бен Бернанк, тъй като на централната банка бе дадена консултативна роля при наблюдението на Fannie и Freddie.

Целта на предприеманите действия ще е да се запази капитала на двете компании и да се предприемат по-нататъшни действия, за да се запази тяхното съществуване и да не се задълбочи кредитната криза.

На фона на предстоящи избори, материята е доста чувствителна, като задълбочаването на кризата в сектора на имотите и на ипотечните пазари заплашва да остави без домове милиони американци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...