Г-20: Нужни са повече мерки от Европа за излизане от кризата

1486
Г-20: Нужни са повече мерки от Европа за излизане от кризата

Страните от Г-20 се споразумяха да окажат натиск върху Европа за допълнителни мерки в борбата с дълговата криза вчера, като малко им остава да достигнат до сделка за увеличаване на фондовете на МВФ.

Разговорите на индустриално развитите страни започнаха добре в Мексико. Все още обаче не е постигнато конкретно споразумение за начина на допълване на необходимия капитал във фонда.

„Налице е добра воля за диалог между всички страни, европейски и неевропейски, САЩ и Бразилия“, коментира финансовият министър на Мексико.

Страните са признали, че Европа е приела правилните мерки в борбата с кризата, но че те няма да са достатъчни и ще бъдат необходими повече усилия.

МВФ търси да удвои капитала си с набирането на нов в размер на 600 млрд. долара, които да бъдат отдаване назаем на изпаднали в затруднение страни. Планът все още среща сериозна съпротива от САЩ, Канада и Япония, които настояват Европа да положи повече собствени усилия в борба с кризата.

Едно от решенията, до които може да се достигне, според запознати е увеличаване на средствата на спасителния фонд от настоящото му ниво на 500 млрд. евро.

Налице е и напредък по дискусията относно мерките от всяка страна за намаляване на дефицитите и справяне с кризата.

Световният ръст е заплашен да остане без съществено повишение в продължение на години, ако не бъдат предприети конкретни реформи от водещите световни икономики, съобщава Bloomberg.

Някои страни са песимистично настроени, че конкретни мерки ще бъдат предприети до срещата на финансовите министри на страните от Г-20 в Мексико в края на февруари.

Европа вече заяви, че възнамерява да налее 200 млрд. долара в МВФ, но все още не е уточнено кой каква част от тези пари ще задели.

Европейската дългова криза се сочи от пазарните наблюдатели като най-голямата заплаха пред световната икономика.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...