Г-20: Световната икономика се възстановява

1357
Г-20: Световната икономика се възстановява

Световната икономика постепенно се възстановява, но остава риск от изпадане в нова криза, се казва в съвместна декларация на Г-20.

В документа се подчертава, че събитията в Близкия изток, Северна Африка и Япония са повишили степента на икономическа неопределеност в планирането на цените на енергоносителите. Страните от Г-20 обаче са уверени, че има достатъчно възможности за задоволяване на световното търсене на енергийни ресурси.

За да избегнат повтарянето на световната финансова криза, страните от Г-20 решиха да огледат под микроскоп политиките на седем от членките на групата - Съединените щати, Китай, Великобритания, Франция, Германия, Индия и Япония.

Международният валутен фонд ще търси дисбаланси в дълговия, търговския и бюджетния им дефицит, въпреки че заключенията му няма да са обвързващи за останалите държави членки, заяви френският министър на финансите Кристин Лагард.

"Принципите работят донякъде като мрежа, държаща страните, които нарушават или не спазват принципите; мрежата е малко по-стегната за тези държави, които са от системно значение, защото представляват повече от 5% от Брутния вътрешен продукт на Г-20, посочи Лагард.

Планът има за цел да разпознава рискови фактори за световната икономика, а Г-20 твърди, че като част от нова система за ранно предупреждение, това е голяма победа за групата след месеци политически спорове.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Diversified assets
# 0
18:04 | 17 April 2011
Българската икономика също се възстановява от финансовата криза. За периода от първата четвърт на 2009 до първото тримесечие на 2011, увеличенията на борсовите индекси са съответно: BGTR30 е с около 100 % по-голяма стойност; BGREIT е с 24 % повече; увеличението на SOFIX е 70 %, а това на BG40 e 82 %. За улеснение на икономистите, годишните увеличения на индексите са 50; 12; 35 и 41 %. Тези стойности са значително по-големи от лихвените проценти на кредитните институции, които биха могли да се използват от статистиците за определянето на годишния процент на инфлацията. Повече от естествено е, че възстановяването на световната и българската икономики са нормални процеси след периода на рецесия в САЩ и дълговата криза в страните от Южна Европа. Броят на фалиралите банки в САЩ е показателен за последиците и ефекта от финансовата криза. Поздрави за екипа и мениджърите на Профит.Бг.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg