Г. Ангелов: 2010 г. беше загубена за икономиката ни

1581
Г. Ангелов: 2010 г. беше загубена за икономиката ни

2010 година беше загубена за икономиката ни, според Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

Ангелов подчерта, че постигнатият икономически растеж от 0.2 % е на практика нулев, защото попада в рамките на статистическата грешка. Статистиката отрежда на България едно от последните места в Европа по икономически растеж. След нас са само Испания, Латвия, Румъния и Гърция - страните, подписали споразумения с МВФ.

Липсата на реформи, популизмът на политиците и разрастването на бюджетния дефицит, ни поставят на незавидно място и по отношения на индустриалния напредък. "2010 година бе загубена за българската икономика и това трябва да бъде обица на ухото за правителството", коментира икономистът.

Положителни тенденции се отчитат само за последното тримесечие по отношение на БВП и преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Заетостта, обаче, продължава да бъде проблемен сектор за страната. Най-важното дългосрочно предизвикателство както пред България, така и пред Румъния, е да се справят с бедността. В това отношение двете страни все още са на дъното на таблицата. Според Ангелов, обаче дори 3-процентен растеж няма да помогне, ако не се направят необходимите реформи.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg