Г. Ангелов: България вече се разграничава в региона

2756
Г. Ангелов: България вече се разграничава в региона

Агенция Moody's повиши на 22 юли 2011 г. кредитния рейтинг на България от Baa3 на Baa2 със стабилна перспектива. Това развитие беше до голяма степен очаквано (макар и не абсолютно сигурно) още след доклада на агенцията от май тази година. Това е първо повишение на кредитния рейтинг на България от Moody's от 5 години насам и постигнатото ниво е най-високо откакто България има кредитен рейтинг от тази агенция. Това пише в свой коментар за събитието от днес Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество".

Забележка: Със * са отбелязани страни, които нямат рейтинг от Мудис, но имат рейтинг от други агенции; (-) показва отрицателна перспектива по рейтинга (бел. на Г. Ангелов)


Първа крачка към разграничаване от проблемните страни

Повишението на кредитния рейтинг е първа крачка към разграничаване на България от проблемните страни в региона. Докато рейтингът на Гърция беше драстично намален през последните месеци, България тръгва в обратната посока, към повишение. Рейтингът на Румъния (също клиент на МВФ) не е повишен и вече е по-нисък от българския, което също стъпка към разграничаване на двете страни.

Всъщност, в момента България има най-висок рейтинг на Балканския полуостров, включително по-висок от Гърция, Румъния, Македония, Турция, Сърбия, Черна гора, Албания, Босна. Единствено Словения, която е член на Еврозоната, има по-висок рейтинг. Нещо повече, за България вече има по-висок рейтинг и от проблемните страни на Еврозоната и ЕС като Португалия, Гърция, Ирландия, Латвия, Унгария - което не беше така само до преди няколко месеца.

Това е начало на процес на разграничаване на България който - ако бъде доведен до край чрез стабилна икономическа политика - може да доведе до възстановяване на инвестиционното доверие към страната, въпреки проблемите на другите страни от региона. Както през 2009 година Естония успя да се разграничи от проблемите на балтийските страни и да постигне бързо възстановяване на инвестициите и икономиката, така и България има шанс да постигне подобно развитие. За това, обаче, ще се изисква задълбочаване на усилията за премахване на бюджетния дефицит в по-кратки срокове и по-реформаторска икономическа политика.

Поне една загубена година

Още в началото на 2010 година Moody's обяви, че може да увеличи кредитния рейтинг на България заради обещанието да се поддържа стабилна бюджетна политика. Това намерение на агенцията, обаче, не се реализира - заради актуализацията на бюджет 2010 и голямото увеличение на бюджетния дефицит. За съжаление, в началото на 2010 година в България стана модно схващането, че бюджетните дефицити помагат за борба с кризата (българските синдикати бяха особено активни в утвърждаването на тези погрешни схващания, а те бяха удобни и за правителството в онзи момент).

Ако правителството не беше допуснало подобни нива на бюджетен дефицит през 2010 и беше спазило обещанията си за балансиран бюджет, възстановяването на икономиката щеше да започне още през 2010 година и да напредва с по-високи темпове. Кредитният рейтинг щеше да бъде увеличен още преди година, а чуждите инвестиции нямаше да продължават да спадат толкова дълго време.

Ясно е, че времето не може да се върне назад, но правителството може да ускори бюджетната консолидация и да премахне бюджетния дефицит по-бързо - например още през 2011 или най-късно през 2012 година. Бързото намаление на бюджетния дефицит действа позитивно на инвестиционното доверие и води до високи темпове на растеж на икономиката, заетостта и доходите. Не е случайно, че Швеция и Естония имат рекордни темпове на икономически растеж - това са страни, които премахнаха първи бюджетния си дефицит, още през 2010 година.

Рейтингът все още не е достатъчно висок

Въпреки повишението на рейтинга от Moody's и въпреки че България вече има най-висок рейтинг на Балканите, това съвсем не е достатъчно. Не е достатъчно просто да се сравняваме със страните от региона - страната ни трябва да достигне нивото на водещите нови страни членки и дори да се стреми да постигне нивата на водещите страни в Европа.

Българският кредитен рейтинг е с цели четири степени по-нисък отколкото на лидерите сред новите страни членки (Естония, Чехия и Словакия имат рейтинг A1). Разликата в кредитния рейтинг между Германия и България е още по-голяма - цели осем степени. В допълнение, Moody's не пропуска да отбележи, че рейтингът може да бъде намален отново ако се допуснат големи бюджетни дефицити и значително увеличаване на държавния дълг. Това означава, че има още много какво да се прави и сегашното вдигане на рейтинга не бива да се възприема като край на процеса, а по-скоро като начало на усилията за възстановяване на доверието на инвеститорите към страната.

Основанията за повишението на рейтинга според Moody's

1.Намалението на бюджетния дефицит през 2011 и очаквания за бюджетна дисциплина през следващите години, включително благодарение на Пакта за финансова стабилност, който парламентът обсъжда.

2.Усилване на институциите, особено БНБ по отношение на банковата система, Министерството на финансите по отношение на бюджетната дисциплина и фискалните правила, подобрено усвояване на еврофондовете.

3.Устойчивост на България и нейната банкова система, които могат да удържат на регионалните шокове заради значителната ликвидност, капиталови буфери, фискалния резерв на правителството и инструментите на БНБ.

В допълнение, агенцията отбелязва стабилността установена от валутния борд, изчезването на големия дефицит по текущата сметка, започналият растеж на БВП и плановете за реформи и премахване на бюджетния дефицит.

Очаквайте през следващата седмица разработка на тема за това какви биха могли да бъдат последиците за пазара и банковата сфера (корпоративния сектор) от новината за по-високата оценка за кредитоспособността на България!

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

кеш
# 0
22:07 | 22 July 2011
Какво ни грее кредитния рейтинг като сме най бедната е нещастна страна в ЕС.....????!!!!....Гърция която е пред фалит ще и отпишат маса ДЪЛГ и почти няма да си развалят рахата дори и ДДС то за храните им е 13% , а за лекарства 6%......Средната заплата във ФАЛИРАЛА ГЪРЦИЯ е 862? , а в увелечаваща кредитния си рейтинг и финансово стабилна БЪЛГАРИЯ 122?....След колко време ще стигнем ГЪРЦИТЕ по доходи господин АНГЕЛОВ ако те седят на ЕДНО МЯСТО......?????!!!!!......
Поздравления
# 1
18:07 | 22 July 2011
Поздравления на Георги Ангелов и Profit.bg, че обърнаха подобаващо внимание на новината от тази сутрин. Поздравления още веднъж!
Financial analysts
# 2
17:07 | 22 July 2011
Великолепен материал на г-н Георги Ангелов. Кредитният рейтинг е важен критерий за икономическото състояние на всяка страна. Измененията на борсовите индекси през последния период от една година са около 15 - 25 %. Средното изменение на Sofix от неговата минимална стойност през февруари 2009 г. до сега, е около 25 %. Congratulations to the both managers and team of Profit.Bg Have a nice weekend and many years of upward trends on the Bulgarian capital market. We like the money in all their different kinds such as stocks, equities, shares, banknotes of various currencies, etc. In God we trust, of course. The money do not smell. It is true. As more as better. We believe in our church as well as many other things. Do you know myself? If you do not like my life stile, I could ... . I'm thinking that I know English better than many other. The calculations are also very important part of my business.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg