G7 ще връща доверието към пазарите, липсва конкретика

1611
G7 ще връща доверието към пазарите, липсва конкретика

Финансовите министри и централни банкери на страните от „голямата седморка" демонстрираха единство в позициите си на срещата си в Марсилия и лоялност към старите си обещания, но без да оповестят конкретни мерки в подкрепа на икономиката, които те възнамеряват да предприемат, информира РИА Новости.

Както съобщи председателят на заседанието - министърът на финансите на Франция Франсоа Баруан, участниците акцентираха върху четири сюжета: световната икономическа ситуация, координиране на бюджетната, монетарната и валутна политики на страните от G7, координирана подкрепа на световното икономическо развитие и нуждата от повече регулация на пазарите.

Несъмнено успех на срещата е общият документ, до което му приемане първоначално се смяташе, че няма да се стигне. Участниците изразяват в него стремежа си да „дадат мощен и координиран отговор" на забавящото се световно икономическо развитие.

Дефицит или рецесия

"Решихме да приемем сериозни действия за запазване на финансовата стабилност, връщането на доверието към пазара и подкрепата на икономическия ръст", заяви Баруан след края на срещата.

Но новите мерки така и не бяха оповестени от участниците. Нещо повече, опасността от нова рецесия ги раздели на два лагера. Няколко часа преди срещата главата на МВФ Кристин Лагард призова страните да действат „незабавно и смело" за гарантиране на икономическото развитие. На този фан представителите на САЩ пристигнаха на бял кон, защото Барак Обама обяви своя план за борба с безработицата с обем 447 млрд. долара.

От другата страна на барикадата бяха предствителите на европейските държави, изправили се пред кризата със суверенни дългове и съответно рязко орязващи разходите за свиване на бюджетния дефицит.

Участниците в срещата уточниха, че са твърдо решени да „приемат планове за консолидация на бюджетите и насърчат икономиката, при отчитане на отделните национални условия". Ето защо всяка държава е в правото си да избира сама политиката, която е най-добра за нея.

Еврокомисарят по икономическите и монетарни въпроси Оли Рен заяви след заседанието, че „страните-членки от ЕС трябва да продължат последователно с консолидацията на бюджета - това е важно за възстановяване на доверието към европейската икономика".

„За проблемните държави - Португалия, Ирландия, Латвия, Румъния - това е очевидно, че не разполагат с избор и свобода на действия. Що се отнася до страните, които изпитват натиска на пазара по отношение на пакета бюджетни мерки, те трябва да продължат или дори засилят бюджетната консолидация", заяви еврокомисарят.

Отговорът на пазара

И докато представителите на „голямата седморка" заседаваха азиатските, европейските и американски фондови пазари затвориха търговията със сериозни понижения, а борсите в Европа и САЩ реагираха на новината за оставката на представителя на ФРГ в управляващия съвет на Европейската централна банка Юрген Щарк.

Франсоа Баруан заяви, че доверието на пазарите трябва да се върне с изпълнението на обещанията.

Според него доверието се завръща, в това число и благодарение на действията на страните от еврозоната по скорошното реализиране на споразумението за финансова помощ за Гърция.

Главата на ЕЦБ Жан-Клод Трише отказа да коментира пониженията на борсовите индекси.

„Никога не коментирам моментната реакция на пазара. Но и не бива да отричаме трудностите, които ни предстоят да преодолеем", заяви той пред журналисти.

Валути и банки

„Седморката" заявява в изготвения документ за намерението да „предприемат всички необходими действия, за да гарантират устойчивостта на банковата система и финансови пазари".

„Централните банки са готови да предоставят средства на банките, докато е нужно", се сочи в заявлението.

Участниците „потвърдиха интереса си към силна и стабилна международна монетарна система и подкрепата на пазарното регулиране на валутните курсове".

Веднага след тази декларация „седморката" заявява, че „ще координира тясно възможните действия на валутните пазари", до колкото „свръх нестабилността и хаотично движение на валутните курсове се отразяват негативно на икономическата и финансова стабилност".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg