Гърция, Италия- кой печели от кризата?

1913
Гърция, Италия- кой печели от кризата?

Докато Европа се разкъсва около плановете за спасяване, международни инвестиционни фондове спекулират с несигурното бъдеще на Гърция, Ирландия и Италия, пише френския Le Point. Всъщност притежателите на застраховки срещу кредитен риск (CDS) разчитат на фалит.

PIIGS

Този незавиден акроним се отнася до пет страни от еврозоната, смятани за най-тежко засегнати от кризата и най-слаби икономически. Техните финанси, на ръба на фалита, са в центъра на европейския дебат. Тази нестабилност се дължи преди всичко на липсата на гъвкави механизми срещу колебанията на еврото и на наличието на социални конфликти в засегнатите на фона на високата безработица.


Противоположни спекулации

Банките на една свръхзадлъжняла държава се страхуват по принцип за собствените си финанси. Те бързат да се отърват от дълговете си, включвайки при това нови инвеститори, готови да поемат риск.

А това е запазена територия на хеджфондовете. Те изкупуват подценения дълг, залагайки на подобряване на ситуацията. Според Sunday Telegraph американски, френски, швейцарски и германски спекулативни фондове са изкупили по този начин 150 млн. евро от гръцкия дълг на почти половин цена.

Според инвеститорите, това не е спекулация, а нормална реакция на сигналите на пазара. Ако има някой, който да бъде обвиняван- това са правителствата на тези страни, които са допуснали подобен дефицит.

Други потенциални печеливши са притежателите на застраховки срещу кредитен риск. Застрахователната премия може да бъде изключително висока, ако купувачът е предвидил финансовите затруднения на държавата. Но тя ще бъде получена само в случай на неизпълнение на договореностите.

Печелившият сценарий

Инвестиционни фондове често са заклеймявани за опортюнистичнo поведение по отношение на страните в криза. Макар да е ясно, че те не играят на дребно в задлъжнелите страни, последиците от тяхното участие не е задължително да са негативни.

От участието на частния сектор в погасяването на дълговете ще се възползват непряко финансовите институции, включително МВФ и ЕС, които ще видят как сумата, която трябва да отпуснат, намаляват видимо. По информация на lesechos.fr , частни фондове ще изкупят 35 млрд. евро от гръцкия дълг до 2014 г. Така ЕС и МВФ ще трябва да платят „само" 80 млрд. евро.

Обратно- притежателите на застраховка срещу кредитен риск акцентират върху слабостта на страните, за да повлияят на инвеститорите.

Рейтинговите агенции- спорният арбитър

Оценките, присъдени на една страна от агенциите за кредитен рейтинг, пряко рефлектират върху доверието на инвеститорите. Или както бяха наречени преди ден те са „самосбъдващи се пророчества". Ако те кажат, че една страна ще фалира, тя задължително ще фалира.

Резултатът в случая ще зависи от това кой е най-убедителен, защото дълговата криза в Европа е широко поле за действие на икономически агенти с противоположни интереси. Те се отразяват дори и в трудностите на политическо ниво, които срещат страните членки на еврозоната, по време на дискусиите.Тяхното решение да спасят или не задлъжнелите страни сложи край на борбата. И както във всички войни, ще има един победител.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg