Геополитическото напрежение води до поскъпване на петрола

503
Геополитическото напрежение води до поскъпване на петрола

В петък златото нарасна до 949.40 долара, след което обаче спадна до 935.30 долара и завърши деня на 943.70/944.50 долара за тройунция. В четвъртък металът достигна рекордни стойности от 953.60 долара.

В момента са налице много позитивни фактори за златото, но в същото време през последните дни растежът е голям и това увеличава вероятността от теглене на печалби. Страховете за инфлация, намалението на продукцията в ЮАР и очакванията за значителни понижения на американските лихви ще оказват подкрепа на метала.

До този момента ръстът на златото за само тази година е в размер на 14.4%. Високите цени обаче вече започват да оказват влияние на търсенето от страна на физическия сектор. Официален представител на Съвета за световното злато обяви в петък, че вносът на злато в Индия, която е най-големият потребител в света, е намалял със 72% през януари, в сравнение с нивата от преди една година до около 24 тона.

Днес по време на азиатската търговия петролът нарасна в близост до 100 долара за барел на фона на военната офанзива на Турция в Северен Ирак и съобщенията, че Иран ще подкрепи предложение на ОПЕК за намаление на продукцията. Американският актуален контракт за месец април на лекия суров петрол нарасна през нощта със 70 цента до 99.51 долара за барел.


Фючърсът приключи търговията в петък с печалба от 58 цента на 98.81 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец април напредна днес със 76 цента до 97.77 долара за барел след поскъпване от 77 цента в петък, довело до приключване на 97.01 долара за барел. Новото геополитическо напрежение в Турция, Ирак и Иран доведе до покачването на цената днес. Турция потвърди в четвъртък, че е изпратила военни части в Северен Ирак, които да преследват бунтовниците от кюрдската работническа партия.

Петролното министерство на Ирак обаче оповести в събота, че производството, което преминава през Турция и е в размер на 300 000 барела на ден, не е засегнато. Иракските северни петролни полета са свързани с турското пристанище Цейхан посредством тръбопровод, който пресича двете страни през автономната кюрдска област на Северен Ирак, където именно навлязоха турските военни части. По-голямата част от иракския петрол обаче - други 1.6 милиона барела на ден - се експортират през южното пристанище Басра.


Злато – технически анализ

Засега първа съпротива е рекордният връх на 953, следвана от 980 и психологическото ниво от 1000 долара, като на този етап покачването започва да губи ускорение и е уязвимо от евентуална корекция.

При спад първа подкрепа е дъното от петък на 935, следвана от 928, което е 62% корекция на растежа 913-953, както и там се намира бивш връх. Дъното на 913 е солидна опора на този етап. 

Съпротиви9549801000
Подкрепи 933928913

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg