Германия-един несъвършен модел

1673
Германия-един несъвършен модел

Германия е пример за политическо лидерство. Но икономическата истина понякога е различна от политическата. Френският „Фигаро“ прави преглед на някои от нелицеприятните истини за най-значимата европейска икономика:

- Германия е локомотивът на икономическия ръст в Европа?

Германският икономически ръст не е гарантиран и показва някои признаци на слабост.

„Икономическият ръст на Германия може да дойде само от износ, от който 60% е към останалите европейски страни. Една продължителна икономическа криза в търговските й партньори ще направи ситуацията изключително трудна и в самата Германия- сценарий, който е най-вероятен според последните показатели“, обяснява Патрик Артус от Natixis. Растежът на страната се забави до едва 0.5% през третото тримесечие и не е изключен отрицателен растеж на БВП през четвъртото тримесечие.

-Германците са травматизирани от хиперинфлация?

Класическото обяснение е, че германците се страхуват от завръщането на инфлацията, защото „са травматизирани от хиперинфлацията през 1923 г.“. Този отказ от инфлация обаче е много по-прагматичен. Германските домакинства пестят средно 17.4% от дохода си, пенсионната система се крепи на частни пенсионни фондове, подкрепяни от държавата, и гарантиращи една сериозна рента при пенсиониране. Държавата финансира само пенсиите на най-бедните.

За да спаси тези спестявания, Берлин се страхува от инфлацията. Но през последните шест месеца тя надмина 2.4% и дори достигна 2.6% през септември спрямо същия месец на миналата година.

- „Отдаваме приоритет на всички средства за намаляване на дълговете и запазване на ограниченията, наложени от договорите" - Волфганг Шойбле, германски министър на финансите, януари 2010

Германският дълг е най-високият сред всички европейски страни. С 1.7 трлн.евро, или 83.2% от БВП, в началото на 2011 г., страната е с 60% над разрешеното в Договора от Маастрихт. Въпреки че данъчните приходи се повишиха по-бързо от очакваното, а държавният дефицит е овладян, перспективите за намаляване на дълговата тежест не са добри. „Съотношението на дълга към БВП надминава 60% дълги години, дори и без задълбочаване на кризата в еврозоната“, тревожат се от Bundesbank. Холандия с дълг 64.2% от БВП и Финландия с 49% от БВП имат много по-голямо основание да претендират за отличници по дисциплина.

През 2012 г. Германия ще натрупа още 26 млрд. евро дългове, съобщиха от финансовото министерство на страната, и това провокира остра реакция на председателя на еврозоната Жан- Клод Юнкер, който припомни, че Берлин има повече задължения от Мадрид. „Но тук никой не се интересува от това“, каза той по време на визита в германската столица.

-Образованието е крайъгълен камък на германската икономика?

Това касае двете трети германски тинейджъри, които влизат в университет. От тези, които избират професионалния си път след гимназията, 54% отиват да „чиракуват“ в някое предприятие, 16% решават отново да учат, 5% работят неквалифициран труд. 18% са преждевременно напусналите училище, на възраст между 16 и 18 години. Те нямат никакъв шанс.

Младите работници, които още изучават работата, пък са нископлатени- например помощник-фризьор получава под 300 евро на месец. Средната заплата за тях е 600 евро на месец, докато в съседна Франция е 1 064 евро.

- Германия е най-конкурентоспособната страна в ЕС, успявайки да намали значително разходите за заплащане

Въпреки че икономическият растеж допринесе за създаване на заетост, зад спада на безработицата до 6.5% спрямо 9.5% през 2005 г. стои още и създаването на т. нар. „мини работни места“, т. е. частичната заетост. Възстановяването на заетостта вървеше с ръст на сектора на услугите, който е по-малко платен от индустриалния.Според Института в Дуисбург, в Германия има 6.5 милиона работещи бедни , които печелят по-малко от 10 евро на час.Два милиона души са платени с по-малко от 4 евро на час, или 720 евро на месец за пълно работно време.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg