Глобалните рискове през 2012 г.

4625
Глобалните рискове през 2012 г.

Икономическото неравенство и хроничните проблеми на държавното финансиране ще станат основните рискове през 2012 г., прогнозират експерти на Световния икономически форум.

Техните прогнози е прието да се приемат съвсем сериозно: през 2011 г. експертите обърнаха внимание на природните рискове, а няколко месеца по-късно стихиите поставиха Япония на границата на ядрена катастрофа. През 2010-а експертите плашеха с риск от криза на държавните дългове и още през есента страховете се материализираха в Гърция.

Своят седми доклад „Глобалните рискове“ Световният икономически форум публикува две седмици преди срещата в Давос, въвеждайки нова категория- фактори Х- явления, които едва се забелязват и чиито последствия не можем да предвидим, но те могат да се окажат сериозни в бъдеще. През 2012 г. за фактори Х бяха обявени вулканичната зима, мегакатастрофа, финансова неграмотност и епигенетика (изменение на гените под влияние на околната среда и начина на живот).

Раждането на антиутопията

Основното заключение на доклада е, че опитите да се създаде нов, по-добър свят в края от XX в. са се провалили и вместо с утопия, светът се е сблъскал с антиутопия, чиито семена се виждат още в наши дни.

„За първи път от десетилетия хората не вярват, че техните деца ще имат по-висок стандарт на живот от самите тях. Това особено се чувства в промишлено развитите страни“, отбелязва Лий Хауел, управляващ директор на форума.

Едно от последствията на това недоверие са масовите протести от края на миналата година.

Държавите, чиито финансови ресурси периодично са под „пренапрежение“, няма да могат да гарантират ръста на стандарта на живот на населението. „Все по-често гражданите ще бъдат молени да поемат върху себе си рисковете по обезпечение на пенсии и качествено медицинско обслужване, за които по-рано се грижеше държавата и фирмите“, смята изпълнителният директор на Oliver Wyman Джон Дразик.

Икономическото неравенство ражда напрежение

В такава ситуация особено наболял въпрос ще е този за неравномерното разпределение на богатството. По данни на Credit Suisse най-бедните жители на Земята притежават едва 1% от световното богатство, а 1% от населението на планетата притежава близо половината световни активи. Ако това не се промени, социалните протести и нестабилността, национализмът и протекционизмът ще са неизбежни, предупреждава Световния икономически форум.

Причината от 2007 г. до сега светът да не може да излезе от кризата е провалът на глобалното управление. Националните регулатори са неадекватни в XXI век на фона на бързото развитие на технологиите, финансовата и икономическа взаимозависимост, изчерпването на земните ресурси и изменението на климата. Светът се нуждае от принципно нови, по-гъвкави регулаторни форми.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg