Година и половина след влизането в ЕС, България е на кръстопът

733
Година и половина след влизането в ЕС, България е на кръстопът

Докладът на Европейската комисия може да се прочете и като разказ за непроменения български чип, каза при откриването на кръглата маса „Пътят в Европа: новата крачка“ професор Петър-Емил Митев, директор на Института за социални изследвания и структури „Иван Хаджийски“, предаде репортер на БГНЕС.

Година и половина след встъпването ни на пътя към Европа стигаме до кръстопът – в това е новият смисъл но доклада на ЕК, доколкото имаме информация за съдържанието, каза професорът.

В началото на пътя към Европа ние се оттласквахме от тоталитарното си минало, а движейки се по пътя вече в Европа, ние трябва да се отблъснем от прехода, добави Митев. По думите му, това се отнася за управляващите и опозицията, за институциите и организациите, до фирмите и обикновените граждани.

Припомняйки си големите дискусии организирани досега от Института „Иван Хаджийски“ под надслов „Преходът свърши?“, социологът обобщи: Преходът наистина свърши и това означава, че европейска България не може да търпи корупция по етажите на властта и да остане ненаказана организираната престъпност. На сенчестия бизнес трябва да се покаже, че риболовът в мътна вода е забранен.

Все още живеем в свят, където нормите и правилата не са задължителни, цитира Митев мнение от осъщественото проучване на общественото мнение преди огласяването на европейския доклад. Интервюираните граждани са близо до единодушие, че оценките в доклада и че трябва да бъдем наказани. Предимството на ЕС е, че има кой да ни критикува, че има контролни органи е казала жена на средна възраст, учителка.

Друг участник в проучването е бил категоричен, че ние сме некомпетентни, компетентността ни стига до началник цех. Анкетите са търсели отговор и на два конкретни въпроса – нагласите към политическите сили по повод на доклада и очакванията от готвения вот на недоверие, съобщи Борис Попиванов от Института.

Хората иронизират, че управляващите ще бъдат обявени за некадърни, а опозицията – за чиста и почтена, посочи социологът. Доминиращо мнение е, че политиците сега ще се замерят с обвинения, докато се забрави предмета на спора. За вота хората са на мнение, че сценарият е до болка познат и резултатът също.

Тези вотове са упражнение по риторика, средство на десните партии да покажат, че ги има. Компютърен специалист обаче е на мнение, че към парламентарния натиск трябва да се добави и уличен, защото управляващите трябва да си ходят. Частична прогноза е дал пристанищен работник: Който и да дойде на власт, ще го изядат с приказки. Привърженик на партия от управляващата коалиция обобщил: Сега имаме най-доброто управление от 1989 г. насам, макар че всъщност е много слабо.

Ако правителството продължи да се държи така, предупрежденията за спирането на парите може да стане факт, заяви за БНР депутатът и бивш външен министър Соломон Паси.

Той смята, че би било грешка Европейската комисия да изтегли своите представители от страната. Паси се обяви за диалог с Брюксел, а не за конфронтация. „Трябва да водим диалог, а не да се борим с Брюксел“, подчерта Паси, цитиран от БГНЕС, добавяйки, че в страната има две тенденции: „първата, да се борим с Брюксел – няма полза; втората – да се борим със себе си“.

За съжаление, по думите на Паси, първата е била преобладаваща през последните години. Едновременно с това той посочи, че е посочен и напредъка на България в някои области, като например затварянето на безмитните магазини.

Източник: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg