Goldman Sachs очаква рецесия в Германия и Франция

1065
Goldman Sachs очаква рецесия в Германия и Франция

Goldman Sachs понижи прогнозата си за ръста на световния БВП, тъй като анализаторите на банката очакват рецесия в еврозоната и в частност в Германия и Франция, съобщи MarketWatch.

„Влошаването на ситуацията в еврозоната ни принуди значително да понижим прогнозата за световния ръст на БВП", коментират анализаторите. „През следващите тримесечия очакваме умерена рецесия в Германия и Франция, а в по-дълга перспектива и в цялата еврозона".

Ръстът на световния БВП през 2012 г. ще се забави до 3.5% от 4.2%. Ръстът на еврозоната в този период ще бъде 0.1%, а не очакваните по-рано 1.2%.

Еврозната ще навлезе в рецесия през последното тримесечие на тази година и първото на следващата.

Същевременно анализаторите правят уговорката, че „съществува значителна неопределеност на прогнозите", защото много неща зависят от действията за преодоляване на проблемите в Европа и техните резултати.

За риск от нова вълна на рецесията в Европа предупредиха и от Standard & Poor's Ratings Services.

Рискът от нова рецесия в Европа расте, подхранван от влошаването на бизнес климата на финансовите пазари в региона и очаквано забавяне на икономическия ръст в САЩ, пише в доклада на международната рейтингова агенция.

„Оценяваме риска от рецесия в икономиките на Западна Европа през следващата годинана 40%. Базовата ни прогноза предполага при това бавен и неустойчив ръст на икономиката в региона през следващите пет тримесечия“, се казва в съобщение на агенцията.

От S&P занижиха прогнозата си за ръста на БВП в еврозоната за втори път през последните пет седмици. Така от агенцията очакват, че ръстът на БВП в региона ще достигне през 2012 г. 1.1%, а не 1.5 на сто, както се очакваше по-рано. Агенцията очаква икономически ръст във Великобритания от 1.7%, което е малко под августовската прогноза от 1.8%.

По-рано Световната банка понижи прогнозата си за световната икономика, като през 2011 г. очакват 3.2% растеж.

В началото на септември Нуриел Рубини заяви, че очаква нова вълна на световната финансова криза в близките година- година и половина.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg