Хеджфондове и спекуланти намаляват залозите си за поскъпване на петрола

679
Хеджфондове и спекуланти намаляват залозите си за поскъпване на петрола

Хеджфондовете и спекулантите намалиха залозите си за повишаване на цената на петрола, на фона на значителното поскъпване на суровината през последните седмици и достигнатите рекордни стойност през изминалата седмица.

Като друга причина може да се посочи и стартиралото разследване от страна на регулаторните органи на търговията със суровини.

Така наречените спекулативни нетни дълги позиции при търговията с фючърси на петрола са се понижили до 25 867 контракта на нюйоркската стокова борса през седмицата приключила на 27 май, от рекордните 127 491 контракта към 31 юли, по данни на щатската комисия за стокови борси.

Понижението на позициите може да затрудни щатските регулатори, които разследват до каква степен спекулативните покупки на фючърси стоят в основата на поскъпването на петрола на международните борси до исторически максимум при ниво над 135 долара за барел.

Специалисти и пазарни наблюдатели изразяват мнението, че рекордните цени на петрола на стоковите пазари, от които страдат всички потребители по света, до голяма степен се предопределят от спекулации на борсите, а не толкова от реалното предлагане.

За последната една година цената на петрола е нараснала близо два пъти, което е твърде много и твърде бързо, според някои анализатори.

В същото време щатският конгрес оказва натиск върху регулаторните органи за затягане на контрола с цел намаляване на спекулативното въздействие върху поскъпването на суровината.

Едно разследване относно това доколко спекулативно е поскъпването на петрола, обаче се затруднява от факта, че сред големите купувачи на суровината има и институционални инвеститори, като пенсионни фондове например, които не се характеризират като спекуланти, поради дългосрочните хоризонти на своето инвестиране.

Резултатите от разследването се очаква да бъдат публикувани на 3 юни, според запознати с проблема.

Цената на петрола се задържа трайно на нива над 127 долара за барел с доставка през юни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg