Хеджфондовете- следващата вълна от финансовото цунами

474
Хеджфондовете- следващата вълна от финансовото цунами

Кратка ретроспекция припомня, че финансовата криза се разрази през 2007 г., когато Bear Stearns обяви, че два от нейните хеджфондове са загубили почти целия си капитал. По това време други хеджфондове блестяха, като например RAB Special Situations, който беше обявен за най- добрия в света от финансовото издание Barron's. Но от тогава повя друг вятър, пише в свой коментар "Le monde economique".

През това лято главният изпълнителен директор на RAB Филип Ричардс подаде оставка, след обезценяване на активи на фонда. На 14 септември пък "Sunday Times" писа за рискованите инвестиции в Northern Rock и покупката на 1 A1GP. Регистрираният в Лондон хеджфонд загуби 70% от стойността си от началото на 2008 г.

При това той не е единственият засегнат. Американската Ospraie Management също стана жертва на промяната, този път на пазара на суровини. В началото на септември тя обяви закриването на "звездния" си хеджфонд Ospraie Fund Ltd. Atticus пък беше принудена да отрича по същото време слуховете, че е побързала спешно да се отърве от част от своите авоари. Според анализаторите, това е предизвикало страховете на инвеститорите, притежаващи същите акции като Atticus и те панически са изсипали акциите си на пазара, за да избегнат по-големи загуби.

След фалитът на Lehman Brothers и кризата в застрахователя AIG би било учудващо другият голям играч във финансовия балон - хеджфондовете, да излязат незасегнати. Слабо контролирани или напълно неконтролирани, управлявани от Ню Йорк и Лондон, но базирани най-често в някой ошфорен рай като Кайманите, тези дискретни играчи на финансовия пазар изиграха ключова роля във финансовите нововъведения през последните години. Те участваха в пазарната банкова стратегия, паралелна на депозитната, която поемаше всички рискове. Участници в кризата, те са на път да станат нейна следваща жертва и дори да я усилят, макар че има примери като фондa на Джон Полсън, който ще излезе на печалба от срутването на финансовите пазари.

Инвестираните в хеджфондове пари не са постоянно на разположение на вложителите- предвидени са lock-up периоди. "Wall Street Journal" съобщи, че до края на септември е срокът, в който инвеститорите могат да заявят желанието си да изтеглят парите си- това може да означава катастрофа, ако фоновете се окажат принудени да продават акции на проспериращи предприятия. Société générale също предупреждават за спад на доверието във фондовете.

Сблъскващи се с намаляващия апетит на инвеститорите и с рисковете от загуби, те са засегнати и от ситуацията в търговските банки, които им отпускат кредити и реализират финансовите им операции. По данни на Absolute Return активите на хеджфондовете за първата половина на 2008 са се увеличили с едва 4.3%, в сравнение с 10% за второто тримесечие на 2007 г. и 23% за първото. Тяхното представяне се влоши през лятото- индексът Credit Suisse Tremont загуби 2.61% през юли и 1.47% през август, преминавайки на червена територия -3.55% за първите осем месеца на годината. Някои анализатори дори оспорват цифрите за рентабилността на хеджфондовете заради липсата на прозрачност.

Това прави напълно реална перспективата хеджфондовете да са следващата вълна от финансовото цунами.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...