Хеджфондовете закриват къси позиции с най-ускорени от три години темпове

844
Хеджфондовете закриват къси позиции с най-ускорени от три години темпове

Хеджфондовете, чиито инвестиционни решения са базирани на икономическите трендове, закриват късите си европейски позиции с най-ускорени темпове от три години насам, вследствие на спекулациите за по-нататъшни мерки за борба с европейската дългова криза.

Степента, в която макрофондовете следват индекса, следящ представянето на 50-те най-големи европейски компании, се стеснява с най-бързи темпове от три години насам, което означава, че фондовете закриват късите си позиции, пише Bloomberg.

Процентът на акциите, взети назаем в широкия европейски индекс Stoxx Europe 600 Index, се е понижил до 2.9, в сравнение с 3.4 през май, сочат още статистическите данни.

Според бичи настроените инвеститори, покупката от страна на професионалните инвеститори на скъсените акции допълнително ще ускори повишението на индексите.

Заканата на председателя на ЕЦБ – Марио Драги, за подкрепа на еврото съдействаха за повишението на индекса Euro Stoxx 50 с над 12% за последните три седмици, което е два пъти повече от ръста на световните индекси.

Повишението става, въпреки прогнозите и очакванията, че икономиката на еврозоната ще изпадне в рецесия.

Според мечи настроените инвеститори обаче, свидетелство, че нещата не са толкова „розови“, колкото пазарът ги изкарва, е спадът с 10% в изнесените печалби на компаниите в Европа за изминалото тримесечие.

За последен път хеджфондовете са закривали къси позиции при такива темпове през април 2009 г., преди началото на повишение с 35% на индекса Stoxx 600.

Макрофондовете не успяха да се представят наравно с пазара през тази година, като са донесли доход за инвеститорите от едва 0.1%, на фона на ръста от 8.1% на индекса, следящ представянето на световните борси - MSCI World Index.

Индексът Euro Stoxx 50 добави 2.1% към стойността си през изминалата седмица, с което повишението му от началото на годината възлезе на до 5%.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg