Хиперинфлация грози Западните икономики

2018
Хиперинфлация грози Западните икономики

Западането на Западния икономически модел ще доведе до хиперинфлация и десетилетия на болезнено преустройство, заявява Егон фон Грайерс, основател на посредника за инвестиции в злато Goldswitzerland.com, пред CNBC.

След 1971 г., когато администрацията на президента Ричард Никсън решава САЩ да скъса със златния стандарт, икономическият ръст в Западния свят се дължи на огромното увеличение на кредитите, според фон Грайерс.

Задълженията на САЩ се увеличават от 9 трлн. долара през 1971 г. до 59 трлн. долара в момента, докато номиналният БВП се увеличава от 1.1 трлн. долара само до 14.5 трлн. долара за същия период, според проучване, изготвено от фон Грайерс.

"Благосъстоянието, създадено през последните 40 години не се дължи на добрите времена. Добрите времена бяха създадени посредством кредити," казва той.

През 2008 и 2009 г. след началото на световната финансова криза правителствата по света емитираха или гарантираха задължения на стойност около 20 трлн. долара, според фон Грайерс.

Това даде временен тласък на капиталовите пазари, но "нито един от проблемите на банковите системи не беше решен, токсичните активи все още съществуват е деривативните инструменти също все още са тук," казва той.

Този тласък, подпомогнат от кешови инжекции, "нямаше ефект върху обикновените хора," тъй като само в САЩ 8 млн. души останаха без работа, а бюджетните дефицити нараснаха по целия свят, добавя фон Грайерс.

Централните банки обаче ще продължат да печатат пари, причинявайки хиперинфлация, защото алтернативата е дефлационен срив, при който задълженията, които банките трябва да си получат, няма да бъдат платени, смята той.

"Нещата са прости. Да вземем само тази година. Държавите по цял свят трябва да издадат около 5 трлн. долара задължения, за да финансират бюджетните си дефицити. Откъде ще дойдат тези пари?".

"Дългосрочната тенденция е за структурно западане на Запада, което ще продължи дълго време, а Изтокът ще бъде настъпващата икономика," смята фон Грайерс.

В краткосрочен план обаче страни като Китай и Индия ще страдат, защото техните икономики са свързани със Западните страни, според него.

Цената на златото се нарасна като последица от печатането на пари, а не поради истинската стойност на метала, казва фон Грайерс.

"Хартиените пари вече са изгубили функцията си да съхраняват стойност и да бъдат средство за обмяна. Златото просто е стабилно средство за обмяна, който отразява печатането на пари. Когато тези проблеми свършат ще имаме резервна валута като златото ще е част от нея," казва фон Грайерс.

"Златото само по себе си няма стойност, то отразява стабилна стойност."

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg