Идва ли краят на дните на САЩ като световен лидер?

1195
Идва ли краят на дните на САЩ като световен лидер?


Доларът непрекъснато пада, американските автомобилни производители вече са изместени от азиатските си конкуренти, а много финансови издания твърдят, че Лондон вече се е наредил пред Уолстрийт като финансова столица на света.

Списъкът на милиардерите на сп. „Форбс“ се приема като барометър за богатство и слава. Тази класация до скоро се доминираше от американците, но вече не е така. В последното подреждане има едва четирима американци в Топ 20 (спрямо 10 преди две години). За сравнение, Индия има четирима представители в топ 10. Америка все още има най-много представители в списъка, но със всяка година техният брой намалява, докато тези на Русия, например, се увеличават. Бившата комунистическа държава е на второ място след САЩ със 87 милиардери. На трето място е Германия.

Всичко това кара анализаторите от MSN.com да си зададат въпроса: „Дошъл ли е краят на световното господство на САЩ?“

САЩ е богата страна, но дали все още е такава сила, каквато беше? Все повече Америка губи позиции в областта на бизнеса, финансите и иновациите за сметка на други държави.

Показателно е падането на долара. Американската валута е все още най-ползваната в света, но стойността й върви надолу. За американците това означава по-скъпи храни, горива и почивки в чужбина, а за чужденците това е знак за намаляващата мощ на САЩ. Европейците на почивки в Щатите намират американските стоки за по-евтини. Така, от елитна дестинация за шопинг, днес САЩ са се превърнали в нещо като гигантски универсален магазин, където чужденците идват, за да купуват „на далавера“.

Да погледнем и автомобилната индустрия. В собствената си страна General Motors едва удържа на конкуренцията на Toyota, която предлага по-стилен дизайн и напреднала технология. Преди време Toyota заложи на хибридни коли и на технологии за намаляване на разходите за гориво и днес се радва на плодовете на това си усилие.

В книгата си "The Post-American World" редакторът на сп. „Newsweek” Фаред Закариа пише “Най-високата сграда в света е в Тайван, най-голямата публична компания в света е в Китай, най-голямата петролна рафинерия скоро ще бъде открита ... в Индия, а Макао изпревари Лас Вегас по приходи от хазарт.“

Можем да забравим времето, когато САЩ и Съветският съюз си съперничеха в борбата за господарство на света, можем да забравим и краткия период, в който САЩ бяха единственият световен лидер. Днес има друга подредба.

Днес световното богатство е разделено на три ядра – САЩ, ЕС и Азия, като под последното се има предвид най-вече Китай и Индия.

За да запази САЩ позициите си, е необходимо бизнес лидерите в страната да придобият по-различен и по-широк поглед над световната действителност, коментира MSN. Американските корпорации трябва да осъзнаят, че има световни икономики, които догонват САЩ и те трябва да положат повече усилилия, за да бъдат конкурентни в днешно време.

Един пример – дори General Motors отговори на “вятъра на промяната” - компанията от Детройт ще разработи собствен модел електрическа кола, която ще излезе на пазара през 2010 г.

“Америка е на кръстопът,” казва Мауро Гилън, професор по международен мениджмънт в Wharton School във Филаделфия. ”Но тя има най-гъвкавата икономика в света, не подценявайте нейната възможност да се трансформира. Америка, както винаги, ще излезе от бурята невредима.“

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg