Идва времето на развиващите се пазари?

751
Идва времето на развиващите се пазари?

Развиващите се пазари регистрираха най-дългото си по-лошо представяне от развитите пазари от над десетилетие насам. В същото време оценката на активите на развиващите се пазари се понижи до най-ниската стойност от март 2009-та година.

Това кара все повече институционални инвеститори да отправят своя поглед към тях, в очакване, че горепосочените тенденции ще се променят.

Дивидентната доходност на китайските акции е над 4%.

Индексът, следящ представянето в региона, МSCI emerging-market регистрира понижение от 30% от най-високата си стойност на 2 май, като само през тримесечието, приключило в края на миналия месец, загуби 23% от стойността си.

Това бе четвъртото поредно тримесечие, в което индексът, следящ развиващите се пазари, се е представял по-зле от този, следящ развитите, или най-дългата подобна серия от руската криза през 1998 година.

Притесненията за дълговата криза в Европа и изпадане на водещите европейски страни в рецесия е основна причина за избягване на така наричаните „рискови пазари".

Понижението доведе до това индексът MSCI Emerging Markets да се търгува 1.5 пъти по нетните активи, което е най-ниското съотношение в сравнение с това на развитите пазари от 30 месеца насам.

Много анализатори препоръчват именно тези пазари на инвеститорите, защото икономиките им не се очаква да изпаднат в рецесия, подобна на тази на развитите страни.

Бразилският основен индекс Bovespa загуби 16% през изминалото тримесечие, руският Micex загуби 18%, докато индийският основен и шанхайският индекс загубиха съответно 13 и 15%.

Фондовете, инвестиращи на развиващите се пазари, отбелязаха девето поредно седмично отливане на капитали, като за седемте дни до 28 септември нетните загуби са били 2.6 млрд. долара.

Със загуби стартираха четвъртото тримесечие и индексите на развиващите се пазари.

В същото време икономиките от развиващия се свят се очаква да отбележат ръст от 6.4% през тази година, или четири пъти повече от прогнозирания от 1.6% за развитите икономики.

Съотношението цена-счетоводна стойност за компаниите от индексът MSCI, следящ представянето в региона, е с 25% под средното му от 2 за последните пет години, според данни на Bloomberg.

През второто тримесечие печалбите на компаниите от индекса са се повишили с 23%, или три пъти повече от ръста от 7.8% на индекса, следящ развитите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Развиващи се пазари смях:-)
# 0
19:12 | 30 December 2011
КАкви развиващи се пазари та именно дисбалансите в световните финанси породени именно заради развиващите се пазари са в основата на всичко което стана Неконтролируеми разразствания на отделни сектори ирационално помпани от парични потоци идващи именно от Запад към изток Последва отрезвяване у инвеститорите и крах на балона в някои сектори и държави но това е естествен процес на пренастройка към по ефективен маркет капитализъм .Пазарите Тнар .Развиващи се пазари ще имат скромен ръст и темп но не и двуцифрените и трицифрени възвращаемостти които бехме свидетели до сега .Балонизирането е не само в Строителството но и в изключителен на брой други сектори .Засегнати са и огромен брой акции като наистина вие анализирайте дали компании като гугъл Фейсбук и пр. които имат цени на акции от по 600 $ на акция дали това е компания която има огромен потенциал за растеж наистина ? При все факта че тези компании дори нямат реални операции и краен приозведен продукт да не говорим за това че 30 милиарда бизнес фейсбук се помещава на 20 компютъра в виртуалното пространство От тази линия на логическа последователност ще станем свидетели на доста стръмна корекция в пазарите което а абсолютно обосновано предвид дългосрояното помпане на нереална информация в тези сектори
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg