Икономически прогнози за следващата година

1055
Икономически прогнози за следващата година

Следващата година чука на вратата ни и всички си задаваме въпроса какво ще ни донесе тя? Ето и прогнозите на компанията IHS Global Insight за 10-те главни икономически събития през следващата година.

На първо място е представено очакването икономическият ръст на САЩ да изпревари този на Европа и Япония. Точна прогноза обаче, не се споменава. Според оценките на икономистите на компанията световния ръст ще възлезе на 2.8% догодина.

Заздравяването на щатската икономика ще стартира с бавни темпове, като се очаква да е в диапазона между 2 и 2.5%. Щатската безработица обаче се очаква да продължи да се повишава плавно и да достигне 10.5%.

Възстановяването в Европа ще бъде с още по-бавни темпове, като Еврозоната се очаква да регистрира ръст от 0.9%. Някои страни, като Исландия, Ирландия и Испания ще продължат да изпитват с пълна сила негативите от финансовата криза. Техните икономики ще продължават да се свиват.

Развиващите се икономики ще продължат да регистрират бързи темпове на развитие. Ръстът в Азия, без да се отчита Япония, се очаква да възлезе на 7.1%. В Латинска Америка и Близкия Изток и Африка повишението на БВП ще е в рамките на 3-4%.

В доклада си от IHS Global Insight коментират безпричинното повишение на цените на суровините с изключително големи размери. От там очакват още понижение на цената на петрола в близките месеци.

При нива на търговия от 75-80 долара за барел през последния месец от компанията прогнозират, че е възможно да станем свидетели на нива от 65 долара през пролетта, както и 70 долара в края на годината.

Като малко вероятно се очаква повишение на лихвите от страна на централните банки в САЩ, Европа, Великобритания и Япония до третото тримесечие на следващата година. Лихвите в Индия и Китай, обаче могат да започнат да се повишават по-рано.

Вероятността за "W"-образно възстановяване, според IHS Global Insight, е едва 20%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg