Икономическият бум на Америка навършва 25 години

1103
Икономическият бум на Америка навършва 25 години

Ако комбинацията от срива на ипотечния пазар, кредитната криза и достигащите рекордни цени на петрола натежат на щатската икономика достатъчно, че да причинят рецесия, това би било доста необикновено събитие за повечето американци

През последните 25 години САЩ се наслаждаваха на продължителен, почти непрекъснат икономически ръст. Ноември отчита двойна годишнина, коментира msn. Настоящата 6-годишна експанзия датира от ноември 2001 г., а дългият икономически бум още от ноември 1982 г.

И двете дати идват от Националното бюро по икономически проучвания, което определя рецесията като "значителен спад в икономическата активност в цялата страна, продължаваща повече от няколко месеца, обикновено забелязваща се в реалния БВП, доход, заетост, индустриална продукция и продажби".

От 1982 насам, според бюрото, икономиката е претърпяла 2 рецесии, през 1990-91 и 2001, за общо 16 месеца. За контраст, предходните 25 години, са били 6 с продължителност - болезнените 67 месеца.

Дори и по-лошо, рецесиите през 1973-75 и 1981-82 са били две от най-неприятните за 20-и век. Не е изненадващо тогава, че фондовите пазари в общи линии не стигнали до никъде от 1966 до 1982 г.

Индустриалният индекс Dow Jones се клатушка около 1 000 пункта повече от десетилетие и половина. Но от август 1982 г., когато прави дъно на 776, се е повишил с почти 1 700%. Това извисяване отразява икономиката, която близо се утроила от 5.2 трлн. през 1982 г., коригирана с инфлацията, до 13.9 трлн. долара днес.

И така, какво обяснява този дълъг период на ръст и просперитет? Какви са съставните части, довели до този резултат, които американците не трябва да забравят, за да продължи още 25 години?

Изненадващо, няма много спорове около това. Според икономисти, "дерегулацията, свободната търговия, намалението на данъците, са просто различни страни на основната идея - по-малко държавно управление, повече пазар".

Според бивш съветник на президента Клинтън, "Ключът за последните 25 години е отварянето на всички секции на икономиката към нарастваща конкуренция". Наистина, едва ли някой иска да върне данъци, достигащи до 91% или да се национализират големи сектори от икономиката.

Либералният икономист Робърт Аткинсън отдава големия ръст на производителността през 90-те на свободната мрежа.. "Решението на американското правителство да не свръх регулира Интернет е голям плюс за ръста", добавя той.

Една от държавните институции, която има заслуга е Федералният Резерв, чиято монетарна политика помогна да се намали високата инфлация, наводнила икономиката през 60-те. Значителен кредит се отдава на Клинтън за подписването на Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Но разбира се, това не означава, че американската икономика е безпроблемна. Веднъж след като настоящите проблеми с имотния пазар преминат, много наблюдатели ще обсъждат нарастващото неравенство в доходите, съперничеството с Китай и бъдещите огромни социални и медицински разходи. Но когато стане време за справяне с тези и други предизвикателства, колкото повече финансови ресурси са налице, толкова по-лесно тези проблеми ще бъдат преборени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg