Икономиката на САЩ заприлича на тази на банановите републики

840
Икономиката на САЩ заприлича на тази на банановите републики

Предварителните статистически данни за американската икономика за август и септември позволяват уверено да се заяви, в САЩ започна рецесия, пише MarketWatch. Водещите анализаторски компании все още уточняват окончателните данни, но за всички е ясно, че ситуацията се влошава.

Според анализаторите от Global Insight няма да има скорошно връщане към стабилността, а слаб ръст в икономиката може да бъде отчетен едва през втората половина на 2009 г. "Ако рецесията, започнала по последни оценки през 2007 г., продължи до 2009 г., това ще бъде най-големият спад от времето на Голямата депресия", коментира агенцията. А възстановяването след такъв спад няма да прилича на икономически бум.

При нормални условия икономиката се възстановява след рецесия, като ФЕД намали лихвите, стимулирайки чувствителните към кредитирането потребителски разходи (жилища, автомобили). В условията на недостиг на средства на кредитните пазари и обремененост на потребителите с големи дългове, намаляването на лихвите обаче няма да въздейства съществено върху конюнктурата. При това ФЕД може да се откаже от подобно решение, тъй като твърде дълго пазеше ниските лихви след рецесията през 2001 г., за да реши проблемите с безработицата.

Широко разпространеното мнение, че рецесията са две поредни тримесечия със спад на БВП, не е вярно, заявява MarketWatch. Засега само през четвъртото тримесечие на 2008 г. се прогнозира отрицателен ръст, по след анализа на окончателните данни за 2008 г. ситуацията може да се промени. National Bureau of Economic Research(NBER) обобщава, че четири от основните показатели бележат спад през цялата 2008 година: нивото на заетост е спаднало с 0.7% спрямо същия период на миналата година, производството спада с 2.8%, продажбите с 1.3%. От така очертаната картина се изплъзва само БВП, който расте с 1.8%. Но според NBER той остава положителен изключително благодарение на износа, а не на търсенето и инвестициите, т.е. дори при положителна динамика на БВП може да има свиване на икономиката.

Икономиката на САЩ през последните години напомня тази на типичните бананови републики, заявява MarketWatch. Цялото производство отива за износ, а не за вътрешния пазар и инвестиции. Ръстът на БВП е свързан с увеличаване на износа и намаляване на вноса. Ръстът на икономиката зависи 70% от потребителските разходи, но през последната година те формират едва 40% от него. При това до края на рецесията безработицата може да се повиши до 7%, смята Джоел Пакен.

Financial Times предрича още по-дълбока и продължителна рецесия в Европа заради липсата на гъвкавост при влошаването на ситуацията. Съсредоточаването на Еврпейската централна банка изключително върху инфлацията ще стане препятствие за икономическия растеж, заявява за изданието европейски политик, поискал анонимност. "Кога ще се възстанови американската икономика? Може би след една-две години. Европа? Добавете още една година. Испания- сложете още шест месеца", заявява председателя на FCC Балдомеро Фалконес.

Водещи представители на европейските делови и политически кръгове са обезпокоени от факта, че европейските власти не използваха по-спокйните икономически периоди за необходимите реформи в сферата на заетостта. Сега компаниите- от Daimler и Siemens до KPMG и Unicredit , съкращават работни места и производството си.

Много комапнии разчитаха на развиващите се пазари в Китай и Русия, които да компенсират отслабването на пазарите в Европа."Настъпиха тежки времена, независимо колко широка е представата ви за света. Никой не знае какво ще се случи, но аз не очаквам, че ситуацията в Европа ще бъде по-добра от тази в САЩ", коментира германски бизнесмен.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg