Икономиката на страните от ЕС изостава с 20 години зад щатската

387
Икономиката на страните от ЕС изостава с 20 години зад щатската

Изследване сочи, че въпреки ускоряването на ръста на европейските икономики през последните години, страните от ЕС все още значително изостават от основните конкуриращи се с тях страни, като изостава с близо 20 години от САЩ, според проучване на EUROCHAMBRES.

По отношение на степента на продуктивност страните от ЕС са на нивото, на което е била щатската икономика през 1989 година, а по степен на инвестиции в научноизследователска дейност страните от ЕС изостават с 30 години спрямо САЩ.

В същото време проучването сочи още, че страните членки на ЕС изостават с около 3.4 години от поставената си цел за равнище на заетост от 70% до 2010 година.

По отношение на поставените в Лисабон цели на страните от ЕС за догонване на нивото на щатската икономика, от изследователската група на EUROCHAMBRES заявиха, че европейските страни трябва да положат значително по-големи усилия за ускоряване на ръста на икономиките, както и да инвестират значително по-големи по размер средства в изследователска и научноразвойна дейност.

Анализатори коментират, че страните от ЕС трябва да използват положителното развитие на световната икономика и лидерите на страните членки да предложат радикални мерки за ускоряване на темпа на развитие на икономиките, намаляване на безработицата и задълбочени структурни реформи.

За 2005 и 2006 година разликата между щатската икономика и тази на страните от ЕС се е задълбочила в полза на щатската по почти всички изследвани показатели.

Размерът на БВП на човек от населението в Европа е бил постигнат от САЩ през 1985 година.

По размер на заетост на инвестиции в научноизследователска дейност, настоящото ниво в Европа съответства на това в САЩ през 1978 година.

Равнището на продуктивността сред страните от ЕС е на ниво, което е било в САЩ през 1989 година.

Настоящото ниво на ползване на интернет от човек от населението в Европа е било достигнато в САЩ през 2002 година.

Изследването сочи още, че за да достигне нивото на брутен вътрешен продукт на човек от населението в САЩ през 2005 година, икономиката на страните от ЕС трябва да расте средно с по 8% годишно до 2010 година, което се счита за невъзможно.

В същото време доклада сочи, че страните от ЕС не предприемат необходимите мерки за значително ускоряване на ръста си.

Темповете на догонване на щатската икономика от страните от ЕС се забавиха поради приемането на 10 нови страни членки през 2004 година, като се очаква по-нататъшно забавяне и след новото присъединяване на България и Румъния към съюза от началото на тази година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg