Икономиката ни се забави през второто тримесечие

1096
Икономиката ни се забави през второто тримесечие

Сезонно изгладените данни на БВП през второто тримесечие на 2011 г. показват растеж от 1.9% спрямо същото тримесечие на предходната година и 0.1% спрямо първото тримесечие на 2011 година, информират от НСИ.

Официалните тримесечни данни ще са ясни на 6 септември.

Експресните данни на НСИ за предходното тримесечие показаха растеж от 0.4% спрямо нивата от четвърто тримесечие на 2010-а и 2.5% спрямо същото тримесечие на предходната година.

БВП в стойностен обем, текущи цени

 

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 18.71 млрд. лева.

 

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2011 г. е 16.15 млрд. лева, като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите (61.4%), следван от индустриалния сектор (33.3%). Аграрният сектор определя 5.3% от общата добавена стойност в икономиката.

 

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76.4%), което в стойностно изражение възлиза на 14.301 млрд. лева. През второто тримесечие на 2011 г. бруто капиталообразуването е 4.57 млрд. лв. и има относителен дял 24.5% от БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

 

Тримесечни изменения

 

През второто тримесечие на 2011 г. спрямо първото тримесечие на 2011 г. брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.7%.

 

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2011 г. крайното потребление и бруто капиталообразуване в основен капитал бележат ръст съответно с 1.3 и 4.4%. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие намалява с 0.5% спрямо предходното. През същия период вносът на стоки и услуги се увеличава с 2.4% спрямо предходното тримесечие.

 

През второто тримесечие на 2011 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност нараства с 1.2%, като динамиката й се определя основно от регистрираните ръстове в индустриалния сектор и сектора на услугите - съответно с 3.3 и 1.3%. Аграрният сектор има отрицателен принос в добавената стойност и отчита намаление със 7.4% за разглеждания период.

 

По отношение на компонентите на крайното използване основен принос за регистрирания положителен икономически растеж има износът на стоки и услуги, който се увеличава с 11.6%. Вносът на стоки и услуги нараства със 7.9% спрямо съответното тримесечие на предходната година. Крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал отчитат ръст спрямо съответното тримесечие на предходната година съответно с 0.9 и 9.5%, отчитат още от НСИ.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg