Икономисти прогнозират край на рецесията в САЩ до септември

574
Икономисти прогнозират край на рецесията в САЩ до септември

Икономиката на САЩ най-вероятно ще излезе от рецесията до края на следващото тримесечие в условията на подобряващите се кредитни пазари и след една доста трудна година, показва проучване на Националната асоциация за бизнес развитие (National Association for Business Economics), предава Bloomberg.

Най-лошото от кредитната криза в САЩ и срива на жилищния пазар вече почти е отминало и растежът на щатската икономика ще се ускори до 2.1% през втората половина на годината, показва проучването, направено измежду 52-ма икономисти в периода 17 април – 1 май. Повече от 60% от интервюираните икономисти прогнозират, че условията за кредитиране ще бъдат по-облекчени както за компаниите, така и за потребителите през втората половина на годината.

Делът на анализаторите, които казват, че САЩ или вече са, или ще влязат в рецесия тази година се увеличава до 56%, в сравнение с 45% през февруари. Те очакват, че най-големите намаления на основния лихвен процент от страна на Федералния резерв от две десетилетия насам, възстановяването на надвнесени данъци на гражданите, рекордният износ и стабилизирането на жилищния пазар ще доведат до възстановяване на икономиката през това тримесечие или през следващото.

Икономистите прогнозират, че икономиката ще нарасне с 0.4% на годишна база през второто тримесечие, след две поредни тримесечия, в които растежът беше от по 0.6%. Прогнозите за растеж през втората половина на годината бяха намалени до 2.1%, в сравнение с 2.8% през февруари. Независимо от това, около три четвърти от икономистите, прогнозиращи рецесия, вярват, че тя ще приключи през второто или третото тримесечие на годината.

Проучването показва и за подобрения на очакванията за 2009 г., когато БВП на САЩ може да нарасне с 2.7%.

Прогнозите за икономическия растеж надхвърлят малко тези от проучването, проведено от Bloomberg News в периода 2-8 май. Според проучването на Bloomberg икономистите очакват 1.5% среден ръст на БВП през втората половина на 2008 г. и 2% растеж през 2009 г.

Федералният резерв ще остави основната си лихва непроменена на 2% тази година и ще я увеличи до 3% преди края на 2009 г. в борбата с опасността от ускоряване на инфлацията, според проучването на Националната асоциация за бизнес развитие .

Фючърсните пазари показват, че трейдърите очакват лихвата да остане 2% до октомври. Следващата среща на ФЕД, на която ще се обсъждат лихвите, е насрочена за юни 24-25.

От централната банка на САЩ дадоха индикации миналия месец, че е възможно да спрат с намаленията, след като свалиха основния лихвен процент с 2.25 процентни пункта тази година.

Стойността на щатския долар се очаква да се повиши с нарастването на икономиката и с увеличението на лихвите от страна на ФЕД. Проучването показва, че според икономистите доларът ще достигне ниво от 1.5 долара спрямо еврото в края на 2008 г. и до ниво 1.40 долара за евро в края на 2009 г. Щатската валута достигна рекордно ниското ниво от 1.6019 долара за евро на 22 април.

Забавящият се растеж не е попречил на анализаторите да завишат прогнозите си за инфлацията, показва проучването. Икономистите предричат, че индексът на потребителските цени ще нарасне с 3.1% през последните три месеца на 2008 г., в сравнение със същия период на предходната година. Прогнозите, дадени през февруари, са били за увеличение от 2.5%.

Икономистите се разделят в мнението си по отношение на това колко ефективно ще бъде възстановяването на надвнесените данъци за стимулирането на потребителските разходи. Около 35% от икономистите смятат, че домакинствата ще похарчат между една четвърт и половината от парите, докато 31% са на мнение, че по-голяма част от тези надвнесени данъци ще бъдат изхарчени от потребителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg