Икономистите гледат с оптимизъм на щатската икономика

814
Икономистите гледат с оптимизъм на щатската икономика

Аналитици на водещи инвестиционни банки повишават прогнозата си за ръст на щатската икономика за второто полугодие, пише The Wall Street Journal. В частност, от UBS очакват вече ръст на БВП за трето тримесечие от 2.5%, при предходните 2 на сто. Други банки също завишиха прогнозите си с 0.5 до 2 процентни пункта. Credit Suisse предсказват за трето тримесечие ръст от 2.0%, вместо 1.3%, а от Morgan Stanley от 3 до 4%, при по-рано очакваните 1%.

За положителното изменение в прогнозите повлияха не само данните за БВП на САЩ за изтеклото тримесечие и одобрените от конгреса мерки за стимулиране търсенето на нови автомобили, но и данните за занижените запаси от продукция и ръста на продажбите.

Главният икономист на MFR Inc Джошуа Шапуро отбелязва, че ситуацията около базовото потребителско търсене в частта си, която не е обвързана с правителствени програми, остава тежка. Той очаква 2-процентен ръст на икономиката на САЩ за второ полугодие.

На потреблението повлия правителствената програма "cash-for-clunkers" („пари за таратайки"), която предвижда предоставяне на субсидии в размер на 4.5 хил. долара при покупка на нов и далеч по-икономичен автомобил, в замяна на стария.

За седмица от стартирането на програмата, започнала в края на юли, заделените за нея 1 млрд. долара са на практика изчерпани, а Конгресът разглежда възможността за отпускане на още 2 млрд. долара. Анализатори изразяват опасения за спад на търсенето, след приключване на програмата.

При най-благоприятния сценарий, през второто полугодие на 2009 г. ще наблюдаваме общ ръст на потреблението, намаляване на броя на уволнените и ще се появят признаци на подобрения в жилищния сектор и инвестиционния климат.

Според предишно запитване сред икономисти през юни, те очакваха приключване на рецесията в САЩ през август и ръст на БВП през започващото трето тримесечие с 0.9%, а в четвъртото тримесечие на годината от 2 на сто. Сега средните цифри трябва да се променят.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg