Индийската борса сред най-зле представящите се BRIC-пазари

597
Индийската борса сред най-зле представящите се BRIC-пазари

Корекцията на световните фондови пазари от началото на годината се отрази изключително неблагоприятно на индийската борса, която регистрира сериозни загуби, изпреварващи тези на останалите водещи развиващи се пазари, коментират специалисти във финансовото издание Bloomberg.

Така, например, акциите на втората най-голяма стоманодобивна компания в страната - Steel Authority, се търгуват при съотношение цена-прогнозирана за тази година печалба от едва 9, което е с 41% по-малко от началото на годината.

Същото съотношение при третата най-голямо циментова компания в Индия – Grasim, също се е понижило значително - с 32% до 8.5.

Като цяло съотношението цена-печалба за индийските компании, търгувани на борсата, е спаднало с 33% от началото на годината, като чуждестранните инвеститори са излизали от акциите на индийските компании значително за пръв път от 2000 година насам.

Разпродажбите в Индия значително превишават тези в Бразилия, Русия и Китай, където понижението е между 10 и 31% за посочения период.

От дъното си през март индийският основен индекс се е повишил с 13%, като доверието на инвеститорите е значително по-слабо, тъй като държавата добива по-малко суровини от страни като Русия и Бразилия, а ръстът й е по-малък от този на Китай.

Индия, също така, е единствената от така наречените BRIC-страни, където ръстът на БВП се очаква да се забави за втора поредна година през 2008 г.

Чуждестранни институционални инвеститори са изтеглили от пазара в страната 3.03 млрд. долара за първите три месеца на годината, според данни на Bloomberg.

Съществуват и по-скептични очаквания. Според анализатори от UBS AG силното поскъпване на суровините ще доведе до ответни действия от страна на централната банка, което пък може да забави допълнително ръста на икономиката и да прекъсне повишението на индексите, които за последните шест години са скочили над 6 пъти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg