Инфлацията в България ще достигне 2.9% в края на годината

2314
Инфлацията в България ще достигне 2.9% в края на годината

© Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк

Инфлацията в България в края на тази година ще достигне 2.9%, а средно за цялата година ще бъде 2.2%. Това става ясно от последния тримесечен анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа, подготвен от анализаторския екип на УниКредит. За 2013 г. прогнозата е средногодишната инфлация да достигне 2.5%.

Още през март и април инфлационните очаквания за годината бяха леко повишени основно заради заявените намерения от страна на държавния регулатор да повиши цените на електроенергията. Според доклада на УниКредит бъдещата инфлация ще бъде движена основно от вътрешни фактори, като най-голямо влияние ще оказва пазарът на труда.

Ценовият натиск обаче, идващ от пазара на труда, ще остане под контрол през следващата година, смятат икономистите на УниКредит. Причината е, че реалните доходи при всички случаи ще нарастват с малки стъпки. Освен това безработицата се очаква да остане на нива от над 12% през следващите две години.

Според доклада на УниКредит БВП на България през тази година ще възлиза на 39.4 млрд. евро, а през 2013 г. ще достигне 40.8 млрд. евро. През първото тримесечие на 2012 г. растежът на БВП се забави близо до нулата, след като износът загуби позиции.

След сигналите за забавяне на растежа в еврозоната и световната икономика като цяло, България изглежда ще остане относително изоставаща в региона на Централна и Източна Европа. Сред причините за това са задържащият ефект върху вътрешното търсене от намаляването на задлъжнялостта и незавършилата корекция на пазара на недвижими имоти. Пречка пред възстановяването на България е и голямата експозиция на страната към Гърция.

„Има известно поле за разхлабване на целите за ограничаване на дефицита, което правителството би могло да използва за увеличаване на капиталовите разходи и повишаване на вътрешното търсене като цяло“, коментира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк. Според него обаче ефектът от това ще бъде твърде скромен, за да се предотврати стагнацията във вътрешното търсене и да се стигне до някакъв забележим ръст в заетостта.

От началото на годината финансите на публичния сектор показаха значително подобрение, се посочва още в доклада на УниКредит. Бюджетният дефицит с натрупване за първите четири месеца на годината намаля до едва 0.3% от БВП в сравнение с вече много ниската стойност от 0.7% преди година. Въпреки стагниращото вътрешно търсене, фискалните приходи отчетоха впечатляващ ръст от 7.4% спрямо първите четири месеца на миналата година. Увеличението се дължи най-вече на повишението от 22% в приходите от ДДС.

„Докато комбинацията от по-силен внос и по-слаб износ изигра известна роля за увеличаването на приходите от ДДС, то подобрената събираемост на данъците има основен принос за този положителен резултат“, обясни Кристофор Павлов. Той допълни още, че въвеждането на отдалечена връзка между касовите апарати на практически всички търговски обекти в страната и системите за контрол на Националната агенция по приходите в края на март са спомогнали за повишаване на приходите от ДДС с 35% през месец април.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Desri
# 0
07:07 | 28 July 2012
Frankly I think that's abslueotly good stuff.
NY
# 1
11:06 | 21 June 2012
"Разходите за заплати и текуща издръжка, включително и осигурителните вноски, изплащани от хазната, нараснаха с едва 0.7% на годишна база. Това позволи капиталовите разходи да бъдат увеличени с 13.1% през първите четири месеца на 2012 г. спрямо същия период на миналата година след спад от 13.4% за цялата 2011 г." Тук ясно се вижда, че паричния ресурс се насочва към обръчите от фирми на герб!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg