Инфлацията в Зимбабве се очаква да се повиши до 2000% през февруари

494

Инфлацията в Зимбабве, която е и най-високата в света, може да достигне 2000% през февруари на годишна база, на фона на продължаващото силно поскъпване в цените на хляба и горивата, сочат публикувани в Bloomberg данни.

За сравнение, през предходния месец януари инфлацията в затруднената зимбабвийска икономика възлезе на 1 594% на годишна база по данни на икономиста Джон Роберстън.

Икономиката изпадна в затруднение, след като през 2000-та година президентът на страната Робърт Мугабе предприе национализация на фермите от "белите" земевладелци, довела до хиперинфлация в страната.

Цената на хляба е поскъпнала над три пъти само през изминалата седмица, на фона на недостига от пшеница и силното поскъпване на местната спрямо чуждестранната валута. В същото време цената на бензина нарасна над два пъти за последния месец, сочат още изнесените статистически данни.

37-годишният чиновник Ричард Чимуня от зимбабвийска дистрибуторска компания коментира, че трябва да ходи на работа с колело, поради факта, че не може да издържи на високите такси за превоз от автобусите, поскъпнали четири пъти за последната година, на фона на близо двойното повишение жизнено необходимите му разходи.

В същото време в стремежа си да не изостават зад поскъпването на темпа на разходите си, производителите избързват с повишението на цените на продуктите си, коментират още анализатори.

Предприетите действия за замразяване на цената на бензина в страната от правителството не водят до необходимата ефективност, като търговците на суровината ги повишават, игнорирайки широко забраната.

От МВФ прогнозираха на 16 септември миналата година, че инфлацията в страната може да достигне рекордните 4 279% през тази година.

Високата инфлация в страната доведе до силен ръст на бедността сред населението, като над половината от него, или 13 млн. души живеят с под 1 долар на ден.

През септември правителството задължи хлебопекарите да намалят цената на произвеждания от тях хляб с 39%, което доведе до масови фалити в сектора, като те не успяваха да покрият необходимите си за производство разходи.

До голяма степен инфлацията в Зимбабве се подхранва и от печатането на пари от централната банка за изплащане на задълженията си.

Зимбабвийската банка е фиксирала равнището на местната валута на ниво от 250 зимбабвийски долара за един щатски, но на черния пазар щатският долар се разменя за около 10 000 зимбабвийски долара за един щатски.

Междувременно от централната банка заявиха, че ще продължат с политиката си на печатане на пари, като нещата са отишли твърде далеч според тях, за да спрат с нея в момента.

Икономическата криза може да доведе до силна политическа нестабилност в страната, на фона на продължаващото засилване на недоволството сред населението, коментират специалисти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg