ING: Европейците ще бъдат спасени от трите Р

2638
ING: Европейците ще бъдат спасени от трите Р

Европа има шанс да се спаси, смятат анализаторите на банка ING. Най-важното е да се спрат икономиите на разходите и да се снабдят всички слаби страни с пари, съобщава БГНЕС.

Разпадането на еврозоната ще доубие Европа: голяма част от страните ще се окажат в дълбока рецесия, а безработицата ще скочи до нивата от времето на Голямата депресия.

Лесно е да се развали еврозоната – само трябва да се продължи със съкращаването на бюджетните разходи, смятат икономистите от банка ING, подготвили доклад-предупреждение по повод откриващата се днес среща на върха на Европейския съюз. Еврозоната има един шанс за спасение, ако всички веднъж завинаги спрат да слушат вредните съвети на Германия.

Разпадането на еврозоната ще доведе до дълбока икономическа криза във всички 17 страни, използващи еврото, прогнозира банката.

Производството в страните от еврозоната ще се свие с 8% в течение на две години след разпадането й. Най-малко ще пострадат Финландия, Люксембург и Германия, а БВП на Гърция ще спадне с 15%.

Рязко ще нарасне безработицата: от 8,4% в джуджето Люксембург до 26,7% в Испания.

Слабите икономики с критично равнище на държавен дълг ще пострадат от хиперинфлацията. В Гърция цените ще скочат с почти 19%, а в Португалия - с 13%. В Германия, точно обратното, ще започне дефлация /около 1% годишно/.

Но този апокалипсис може и да не започне, ако не се слуша Германия и се увеличи помощта за икономиките от еврозоната. Европейците ще бъдат спасени от трите "Р" - реформи, рефлация и редистрибуция.

Реформи – необходимо е да се проведат структурни реформи и реформа на предлагането на стоки и услуги в Европа. Това могат да бъдат малки реформи, например либерализация на пазарите, на труда и стоки, или големи макроикономически реформи – намаляване на ролята на държавата в икономиката.

Рефлация – необходимо е да се стимулира икономиката и да се предизвика растеж на цените и на доходите на бизнесмените. Ще помогне меката монетарна политика и количествените смекчения. Особено ефективно ще бъде да се стимулират двете най-качествени икономики на еврозоната: германската и холандската.

Редистрибуция – дълговата тежест на периферните страни от еврозоната ще бъде преразпределена за сметка на помощта за страните от Централна Европа.

Сценарий 1: доикономисваме преди фалита

Този сценарий съчетава реализирането на германските предложения за съкращаване на държавните разходи с провеждането на структурни реформи.

Аутсайдерите на еврозоната остават с дълговете си: техните икономики се свиват, икономическата активност в тези страни продължава да спада, отдалечаването им от лидерите продължава да расте.

Вътрешна девалвация /спадане на стойността на стоките и услугите, произвеждани в тези държави/ подобряване на сметката на текущите операции на длъжниците, но ще усили растежа на безработицата.

Фалитът на страните длъжници /Гърция, Португалия и вероятно Испания/ в този случай е неизбежен, а развитите страни ще се окажат изправени пред избор: струва ли си да продължат да финансират антикризисните европейски фондове или не.

Фалитите ще намалят дълговата тежест на проблемните икономики. В съчетание със структурните реформи това ще стане началото на възраждането на европейската периферия. Стимул за растежа на износа ще бъде поевтиняването на еврото.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg