Институционалните инвеститори надуват цените на суровините?

534
Институционалните инвеститори надуват цените на суровините?

Институционалните инвеститори, като държавни, пенсионни и университетски фондове, увеличават инвестициите в стоки като застраховка срещу инфлацията и да търсят по-високи доходности спрямо акциите и облигациите.

Стратегията проработи – ако гледате само възвращаемостта, която идва от пазар, където петролът се е удвоил през последната година до нива от 130 долара за барел, както и другите суровини са отчели значителен ръст.

Но историята има иронична страна – парите, вкарвани в стоки, надуват инфлацията, от която инвеститорите се опитват да се предпазят.

Така те стават част от проблема, заедно с нарастващото търсене от страна на развиващите се държави като Китай и Индия, докато световното предлагане остава ограничено.

Критиците твърдят, че продължаващите потоци от институционални пари затягат пазара, след като индексните фондове в суровини заобикалят ограниченията, налагани от щатската комисия по търговия с фючърси.

Поскъпването на петрола фактически отслаби търсенето на суровината, но доведе до скок в търсенето на финансовата стока, при условие, че инвеститорите търсят доходност, коментират анализатори.

През последните пет години инвестициите в индексни фондове, свързани със суровини, са нараснали от 13 млрд. долара до 260 млрд. долара, а цените на 25 стоки, които съставляват тези индекси, са скочили средно с 183 на сто.

Според оценки щатски пенсионни фондове са налели от началото на годината 55 млрд. долара в тези пазари – и по този начин осъществяват самореализиращото се пророчество – повече пари се вливат, повече цените растат.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...