Инвеститорите не вярват в скорошното възстановяване на финансовите пазари

715
Инвеститорите не вярват в скорошното възстановяване на финансовите пазари

Американските финансови власти вече могат да усетят, че инфлацията продължава да расте, темпът на ръст на икономиката се забавя, а увереността на инвеститорите в скорошното възстановяване на световната финансова система се топи пред очите им, пише в свой материал Reuters.

Дори плановете за спасяване на Fannie Mae и Freddie Mac, предложени от Министерството на финансите и Федералният резерв в началото на седмицата, не могат да успокоят участниците на пазара, които от август миналата година досега загубиха сума на обща стойност над 500 млрд. долара.

"Сега световната финансова система преживява лоши времена. Има основания да се предполага, че в най-скоро време не предстои подобряване на ситуацията", смята стратегът от RBC Capital Markets Т.Дж.Март.

Така през тази седмица директорът на Централната банка Бен Бернанке предупреди за нарастващи рискове от забавяне на икономиката и влошаване на условията на финансовите пазари.

"Вероятността от ръст на цените на енергоносителите, затягането на условията в сферата на кредитирането и по-нататъшно падане на жилищния пазар са съществени понижаващи рискове за прогнозите за икономическия растеж", каза той.

Същевременно участниците на пазара вече не вярват, че Министерството на финансите и Федералният резерв са в състояние да се справят с текущата криза и поведението на фондовите индекси потвърждава това.

Така след заявлението на Вашингтон за намерение да подкрепи Fannie Mae и Freddie Mac за преодоляване на негативните последствия от ипотечната криза, акциите спаднаха до рекорден минимум, а американският индекс Dow Jones за първи път от две години спада под 11 000 пункта.

Според Стив Голдман от Weeden & Co. някои инвеститори не вярват във възможността за стабилизиране на финансовата система дори и през 2009 г.

Един от последните шокове, изживени от инвеститорите, стана крахът на седмата по големина ипотечна банка IndyMac. В края на миналата седмица тя обяви фалит, което доведе до опасения за състоянието на Fannie Mae и Freddie Mac.

"Никой не знае кога световните фондови пазари ще достигнат до дъното. За сега на пазара има твърде много негативи", уверява водещият икономист от Eaton Vance Corp Робърт Макинтош.

При което, според някои анализатори, ситуацията се усложнява. Например анализаторът от RBC Capital Markets Жерар Касиди уверява, че в близките три години около 300 банки могат да прекратят съществуването си.

Независимо от положителната финансова отчетност на Wells Fargo & Co прогнозтите на инвеститорите остават негативни.

Така смята и известният инвеститор Джордж Сорос: "Fannie и Freddie не са последните по веригата. Може да се очаква ново разразяване на кризата. Текущият финансов крах е най-сериозният за няколко десетилетия назад".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg