Инвеститорите предпочитат развитите пред развиващите се пазари

497
Инвеститорите предпочитат развитите пред развиващите се пазари

Инвеститорите отговарят на понижението на световните фондови пазари, като се оттеглят от приеманите за рискови развиващи се пазари и пренасочват своето внимание към развитите такива, сочи публикация на Reuters.

Действията се доказват от редица данни относно движението на капиталите. В същото време това опровергава до голяма степен схващанията по-рано, че развиващите се пазари ще останат слабо засегнати от кризата, обхванала щатските ипотечни пазари.

В месечния доклад на инвестиционната банка на Merrill Lynch се посочва, че към момента повече инвеститори поставят акцент на щатските пазари, отколкото на развиващите се такива.

Това е напълно противоположна тенденция на очакванията на инвеститорите само преди три месеца, както и на тренда през последните няколко години.

Така, например, само преди шест месеца - през януари, едва 24% от отговорилите на проучването на щатската банка са поставили оценка "overweight" за щатските пазари срещу 53%, предпочитащи развиващите се пазари.

Изнесените най-нови данни сочат, че щатските пазари се подкрепят от 40% срещу 30% за развиващите се такива.

Институционалните инвеститори и техните клиенти до голяма степен са в основата на промяната на очакванията, като те предпочитат развитите пред развиващите се пазари, на фона на значителните неясноти, свързани с развитието на последните.

"Изтеглянето на капитали от страна на инвеститорите от развиващите се страни е достигнало нов пик", коментира Джеръми Армитедж от State Street Global Markets.

На противоположния фронт, притокът на капитали към развитите пазари се е повишил значително през последните месеци, в сравнение с рекордно ниските им стойности в началото на годината.

Преди възстановяването им в края на миналата седмица фондовите пазари на развиващите се и развитите пазари регистрираха значителни понижения, предизвикани от притесненията за развитието на световната икономика и финансовата криза.

През изминалия месец обаче развитите пазари са се представили по-добре от развиващите се, като индексът МSCI на развитите пазари се е понижил с 4.4% срещу понижение от 6.6% за този, следящ развиващите се такива, сочи статистиката.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg