Инвеститорите се стреснаха, че са прекалили с оптимизма

879
Инвеститорите се стреснаха, че са прекалили с оптимизма

След като борсовият индекс Standard & Poor's 500 отбеляза най-силното си седемдневно покачване от 2009 г. насам, изведнъж инвеститорите се стреснаха, че са прекалили с оптимизма си и в четвъртък фондовите бенчмарк показатели отстъпиха част от завоювани територии.

Наистина, европейските лидери се постараха да демонстрират политическа воля да се преборят с дълговата криза, но прескачането на дупката няма да е безболезнен процес.

Европейската централна банка предупреди, че въвличането на частния сектор в спасителния план представлява риск за финансовата стабилност и ще окаже „директен негативен ефект" върху банковия сектор.


Публикуваните резултатите на JPMorgan Chase & Co за третото фискално тримесечие не допринесоха за разведряване на атмосферата. Акциите на заемодателя се сринаха с 4.8% до 31.60 долара след разочароващо представяне на звеното за инвестиционно банкиране, където приходите са се стопили с 13 на сто. Печалбата на банката за третото тримесечие е паднала с 33%. Отчетът удари и сектора като цяло, като индексът KBW Bank „падна" с 2.9%.

Акциите на най-големия щатски заемодател по размер на активите, Bank of America Corp., поевтиняха с 5.5 на сто до 6.22 долара. При книжата на Citigroup Inc. бе регистрирано понижение от 5.3% до 27.64 долара, а при Morgan Stanley - от 4.4% до 15.14 долара.

Внезапното помрачаване на настроението на Уолстрийт се отрази и на акциите на компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст. Индексът Morgan Stanley Cyclical „падна" с 0.9%, а Dow Jones Transportation Average - с 0.6 на сто. Акциите на FedEx Corp. поевтиняха с 1.7% до 73.87 долара, а на General Electric Co. - с 1.1% до 16.22 долара.

И точно когато бенчмарк индексите изглеждаха, че се „давят" безнадеждно във възкръсналите тревоги на инвеститорите, технологиите се притекоха на помощ, за да ударят спирачки на спада.

Компонентата на S&P 500, следяща представянето на сектора, се покачи с едно на сто.

Рицарите спасители на деня се оказаха Google Inc. и Yahoo!.

Акциите на най-голямата интернет търсачка в света тръгнаха нагоре в очакване на тримесечните финансови резултати на компанията. По време на търговската сесия, книжата на Google поскъпнаха с 10.49 долара, или 1.9%, до 558.99 долара. Оказа се, че оптимизмът на инвеститорите е бил оправдан и Google Inc. успяха да надскочат прогнозите на анализаторите в отчета си, оповестен след края на търговската сесия. Вследствие на това, позицията напредна с още 5.4% в извънборсовата търговия.

Yahoo! от своя страна постигнаха повишение от едно на сто до 15.93 долара, след като се разнесоха слухове, че KKR & Co. и Blackstone Group LP обмислят да отправят оферта за закупуване на компанията.

Не всичко, дори и в технологичния сектор обаче, бе повод за празненство. Дяловете от Research In Motion загубиха още 1.1%, въпреки че създателят на BlackBerry заяви, че е успял да се пребори с проблемите в глобалната си мрежа от последните няколко дена. Гневът на клиентите обаче може да струва на компанията пропуснати продажби от около 183 млн. долара, предупреждават анализатори.

Безжичният интернет доставчик Clearwire прогнозира, че приходите за третото тримесечие ще надскочат с лекота очакванията на Уолстрийт, а ръстът на абонатите отговаря на поставените цели за годината. В отговор на новината, акциите на компанията скочиха с 27 на сто, но все още са с 49% под нивото си от началото на септември.

Търговската верига PetSmart, насочена към домашните любимци, също обяви, че резултатите й за третото фискално тримесечие ще зарадват пазара и акциите на дружеството поскъпнаха с 1.9%.

В крайна сметка, благодарение на намесата на технологиите, бенчмарк индексите приключиха деня със сравнително леко понижение, като S&P 500 отстъпи с 0.3% до 1 203.66 пункта, след като по-рано по време на търговската сесия отбеляза понижение от 1.4 на сто. Индексът Dow Jones Industrial Average загуби 40.72 пункта от стойността си, или 0.4%, до 11 478.13 пункта. Технологично ориентираният Nasdaq Composite продължи възхода си за четвърти пореден ден, като напредна с 0.6%.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg