Инвеститорите теглят от фондовите на развиващите се пазари

741
Инвеститорите теглят от фондовите на развиващите се пазари

Инвеститорите са изтеглели най-много пари от 19 месеца насам от развиващите се пазари, след опасенията за кредитната криза в Гърция, пише Bloomberg.

Активите на фондовете, инвестиращи на тези пазари, са намалели с 2.9 млрд. долара за седмицата, приключила на 10-ти февруари, което е най-голямата стойност за подобен период от 9 юли 2008 година.

Опасенията на инвеститорите са, че кризата, която се вихри в Гърция, може да се прехвърли и върху останалите страни, както в Европа, така и на останалите континенти.

Индексът, следящ представянето на развиващите се пазари MSCI Emerging Markets, е регистрирал понижение от 6.5% през настоящата година, следствия на затрудненията на страни, като Гърция, Испания и Португалия.

За сравнение, индексът следящ представянето на всички останали световни пазари, се е понижил с 4.9%.

Понижението става реалност след драстичния ръст на развиващите се пазари миналата година, когато повишението на индикатора за тези пазари нарасна със 75%.

Това бе над три пъти повече от повишението с 23% на широкия Standard & Poor's 500 Index. Водещи по ръст сред развиващите се пазари бяха Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Много анализатори изразяват мнение, че повишението на развиващите се пазари бе твърде бързо и твърде голямо.

За сравнение, през последното десетилетие доходността на развиващите се пазари над развитите е превишавала средно с 10 процентни пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg