Инвестициите в суровини най-доходоносни през първото тримесечие

715
Инвестициите в суровини най-доходоносни през първото тримесечие

Първото тримесечие е вече в историята, като малко нетрадиционно то ще остане като едно от малкото през последните години, приключило със значителни загуби за почти всички световни борсови индекси.

Сравняване на доходността, донесена от различните активи, сочи, че най-печелившите инвестиции са се оказали тези, правени в суровини, както и в инструменти с фиксирана доходност, на фона на отрицателната доходност, реализирана от инвестиции в ценни книжа почти по целия свят.

Петролът е поскъпнал с близо 7% за тримесечието, след като през изминалата година ценната суровина добави значителните 57% към стойността си и бе една от най-поскъпващите суровини на стоковите пазари.

В същото време цената на златото е нараснала от 830 долара към края на миналата година до около 920 долара за тройунция към края на първото тримесечие или ръст от 10.8%.

Като цяло фондовете, инвестиращи в суровини, са се представяли изключително добре през първите три месеца, отбелязали доходност за инвеститорите в рамките между 7.5 и 9.5%, на фона на загубите за инвеститорите на фондовите пазари.

Загубите, реализирани от родните инвеститори за първите три месеца на годината, които бяха и най-лошите в борсовата история у нас, са възлезли на 29%, ако са следели движението на индексът на сините чипове SOFIX, което си е едно значително понижение.

Всъщност родният индекс бе в не особено завидната позиция на най-понижаващ се сред страните от ЦИЕ за първите три месеца на годината или казано по-друг начин - родните инвеститори са най-ощетени от началото на годината от кризата на финансовите пазари.

Не особено добре са се представили и инвеститорите на чуждите пазари, макар и загубите им да са били значително по-ниски.

Щатският S&P 500 е загубил 9.9% от стойността си за първите три месеца, а този, следящ развиващите се пазари, MSCI Emerging Markets Index, се е понижил с близо 12% или най-голямото му тримесечно понижение от 2002 година насам.

Сред световните борсови региони минимално повишение са регистрирали единствено индексите в Латинска Америка, като този, следящ представянето на развиващите се пазари - MSCI EM Latin America, изразен в долари, към първи април е отбелязал ръст от 0.47%.

Един от най-засегнатите индекси на развитите азиатски пазари е бил хонгконгският индекс, понижил се за първото тримесечие с 19%.

Със стартиране на второто тримесечие определящо за посоките на световните пазари най-вероятно ще бъде продължаващото развитие на кризата на ипотечните пазари в САЩ, политиката по отношение на лихвите от страна на водещите централни банки, данните за инфлацията, изнасяните тримесечни резултати, които могат в известна степен да повлияят върху посоката на водещите борси и др.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg