Инвестициите в суровини най-доходоносни за тази година, световните индекси на червено

1051
Инвестициите в суровини най-доходоносни за тази година, световните индекси на червено

Световните индекси почти никога не са били в такъв унисон, като почти всички фондови пазари са отбелязали понижение от началото на годината. Единствения регион, който се разграничава от общия "червен тренд" е Южна Америка.

Индексът MSCI, който следи изменението на южноамериканските пазари е отбелязал минимално повишение от началото на годината в размер на 1.5% в щатски долари.

Спадът е повсеместен, като най-големи загуби са регистрирали азиатските пазари. Индексът MSCI следящ азиатските и техеокеанските пазари, без да се включва Япония е отбелязал понижение от началото на годината в размер на значителните 15.3% в местна валута, като само през изминалата вече седмица понижението му възлиза на над 4%.

По пазари сред азиатските пазари водещ по спад е хонгконгския пазар, със загуби за посочения период в размер на значителните 17.1%.

Значителни понижения са регистрирали и щатските индекси, като цялостното понижение на пазара възлиза на 10.8% от началото на годината. По сектори най-голямо понижение са отбелязали книжата на телекомуникационните компании, като индексът следящ тяхното изменение се е понижил с 18.8% за периода.

Загубите не подминаха и "стария континент", като индексът MSCI Europe изразен в местна валута се е понижил с 14% от началото на годината.

Като интересен можем да определим факта, че индексът следящ изменението на развиващите се пазари в Източна Европа, Близкия Изток и Африка е отбелязал по-малко понижение от тези на развитите пазари. Като цяло той е загубил едва 9.2% изразен в местна валута, както и 8.1% в щатски долари.

Друг интересен факт е това, че като цяло от началото на годината инвестициите в суровини са били най-доходоносни от всички класове активи. Подобен род инвестиции са донесли на притежателите си доходност между 13 и 16% въз основа на това в какво са били насочени.

И накрая идва логичния въпрос къде сме ние и как са се представяли родните индекси? Отговорът не е особено положителен. Може да се каже, че българските индекси са се понижили значително повече от разглежданите до момента региони.

Индексът на сините чипове SOFIX е загубил близо 22.5%, а широкият BG40 се е понижил с близо 25%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg