Инвестициите в света достигат 2 трлн. долара през 2012 г.

1432
Инвестициите в света достигат 2 трлн. долара през 2012 г.

Обемът на преките чуждестранни инвестиции в света ще бъде стабилен през 2010 г. и ще започне постепенно да нараства през 2011-2012 на фона на повишаване на нивото на деловото доверие, предизвикано от трансгранични сливания на международни компании, се посочва в годишния доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), представен в Женева.

Обемът на чуждите инвестиции, които са жизнено необходими за поддържането на икономиките на развиващите се страни, през 2011 г. ще достигне 1.3-1.5 трлн. долара, а през 2012 г. ще бъде в границите 1.6-2 трлн долара.

Към 2010 г. обемът на световните инвестиции съставлява 1.2 трлн. долара, отбелязва Ройтерс като се позовава на доклада.

Документът също отбелязва, че в сравнение с 2007 г., когато обемът на световните инвестиции достига своя пик в размер 2.1 трлн. долара, през 2008 и 2009 г. той спада съответно с 16% и 37%.

Според резултатите от първото тримесечие на 2010 обемът на инвестициите бележи ръст с 20% спрямо аналогичния период на предходната година.

Възстановяването на предишните обеми на световните инвестиции до голяма степен стана възможно благодарение на оживлението на процеса на трансгранични сливания и поглъщания с участието на международни компании, които са съумели да запазят темповете с помощта на реструктуриране и приватизация.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg