Инвестиционната активност едва ли ще се съживи през 2010

1068
Инвестиционната активност едва ли ще се съживи през 2010

Резултатите от пилотното проучване за третото тримесечие на 2010 г. (Индексът за инвестиционния сентимент на GS Research и InvestNet.bg, както и анализът към него), показват че инвестиционната активност в страната едва ли ще се подобри преди края на годината.

Стойността на индекса за третото тримесечие на 2010 година е 46.64 пункта.

За следващата година, ситуацията изглежда доста по-оптимистична и може да се очаква подобрение в инвестиционния климат.

Очакванията са сходни и за развитието на капиталовия пазар - почти без промяна или леко подобрение до края на годината и постепенно подобряване през следващата година.

Преките чуждестранни инвестиции и портфейлните инвестиции също трябва да отбележат ръст през 2011 г. Най-атрактивният регион за инвестиции в страната е Западна България, a най-атрактивният сектор за инвестиции е енергетиката.

Като основна трудност за инвестиционния климат, инвеститорите определят високото ниво на безработица.

Индексът за инвестиционния сентимент (Investment Sentiment Index) - GS Research & InvestNet.bg (ISI-GSIN) е уникален индикатор за българската икономика. Индексът, както и анализът към него, са иновативни продукти, създадени от GS Research и реализирани в партньорство с InvestNet.bg - Българската инвестиционна и бизнес мрежа.

Издават се на тримесечие и са базирани на проучване измежду професионални и институционални инвеститори, както и представители на неправителствени организации.

Индексът отразява текущите нагласи на инвеститорите за развитието на инвестиционния процес в България и проследява техните краткосрочни и средносрочни очаквания.

Най-високата възможна стойност на индекса е 100 пункта, а най-ниската е 0 пункта.

Тълкуването на индекса е следното:

Стойност на индекса от 50 пункта означава, че инвестиционният сантимент остава стабилен или неутрален. Стойност на индекса над 50 пункта означава, че инвестиционните нагласи се подобряват. Стойност на индекса под 50 пункта означава, че нагласите се влошават.

На практика, ако индексът се понижи под 50 пункта по време на икономически възход, това означава, че инвестиционният климат (обстановката или условията) се очаква да се влоши. От друга страна, ако индексът се повиши над 50 пункта по време на икономически спад, това означава, че инвестиционният климат се подобрява.

До края на месец септември ще бъде готово и второто издание на индекса и анализа към него с прогнози за 4-то тримесечие на 2010 г., както и очаквания за инвестиционния климат през 2011 г. и 2012 г. на инвеститорите в България.

Материалът има изцяло аналитичен характер и не представлява предложение и препоръка за покупка или продажба на акции и/или други финансови инструменти.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg