Инвестиционните фондове все по-често поглеждат към страните от ЦИЕ

393
Инвестиционните фондове все по-често поглеждат към страните от ЦИЕ

С очакваното постепенно забавяне на ръста на развитите западноевропейските икономики, портфолио-мениджърите все по-често поглеждат към фондовите пазари на страните от Централна и Източна Европа.

В същото време очакванията на анализаторите от Moody's Economy.com са, че разликата между представянето на финансовите пазари на страните от Западна Европа и тези от Централна и Източна Европа ще се задълбочи през следващата година.

На фона на очакваните две повишения на краткосрочните лихви в еврозоната до края на тази година, специалистите прогнозират ръст на икономиката на зоната от 2.5% през тази година, на фона на ръста й от 2.7% през миналата.

Забавянето се очаква дори да е по-високо в еврозоната през следващата година, когато и негативния ефект от повишаващите се лихви ще се усети с пълна сила.

Значително по-добре се представят развиващите се икономики на страните от ЦИЕ. Полската икономика например е регистрирала ръст от 5.8% в брутния си вътрешен продукт през изминалата година, като през първото тримесечие ръстът й се очаква да възлезе на около 7%. За цялата настояща година очакванията са той да възлезе на над 6%.

Силно се подобрява и трудовия пазар в страната, като безработицата там от близо 20% при присъединяването й към ЕС през 2004 година се очаква да се понижи до 12-13% през настоящата.

Ръстът на разполагаемия доход на полското население е в основата на доброто представяне на икономиката като цяло, подкрепена и от силното представяне на пазара на недвижими имоти в страната.

Според Джулиан Майо инвестиционен директор на базирания в Лондон фонд Charlemagne Capital добри остават перспективите пред фондовите пазари на Полша, Чехия и Унгария. Тези пазари едва ли ще растат с темпа на нарастване на Русия и балтийските държави, но се отличават с по-голяма стабилност.

Една от най-предпочитаните дестинации за инвестиционните фондове продължава да бъде Русия. С ръста си на икономиката от над 7% годишно, както и високите цени на петрола, перспективите пред страната и особено пред фондовите й пазари се запазват добри.

Макар и силно зависима от цената на петрола икономиката на страната е привлекателна за чуждестранните инвеститори, като ръстът на потреблението в действителност изпреварва този на износа. Въпреки силното повишение на руските индекси през последните няколко години, те все още остават привлекателни.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg