Ипотечното кредитиране в основата на динамичното нарастване на кредитния пазар

592
Ипотечното кредитиране в основата на динамичното нарастване на кредитния пазар

Кредитният пазар в България продължава динамично да се развива, като основният двигател остава ипотечното кредитиране, сочи изследване, направено от Кредит Център .

Секторът е отбелязал ръст от над 40% за първото полугодие на 2007. Ръстът се дължи главно на подобрените условия по тези кредити и намаляването на лихвените проценти от приблизително 7.50% до около 6.15%. Има и нива под 6%, но при определени условия.

Увеличил се е броят на банките, предлагащи 0% такса за предсрочно погасяване, като тенденцията на банковия пазар е тя да отпадне, когато погасяването на кредита е със собствени средства. Под формата на промоционални кампании банките предложиха различни отстъпки и по отношение на останалите такси по кредитите, които се изразяваха в премахване на някои по-малки такси (такса за разглеждане на документи, такса за предварително одобрение) или намаление на таксите по отпускане на кредита.

На банковия пазар имаше промени и в срока на погасяване на кредитите, като максималният достигнат е 35 години. Нараства и процентът на финансиране (съотношението размер на кредит към размер на пазарна оценка). Има банки, които през 2007 г. предложиха 100% финансиране на сделката.

Тези промени са в резултат на надпреварата на банките за предлагане на по-добри условия и съответно спечелването на повече клиенти, но в същото време и преодоляването на психологическата бариера на българина да сключва дългосрочни кредити. Потребителите се научиха да оценяват предимството да се ползва кредит за различни нужди, защото финансирането чрез кредит предлага задоволяване на нуждите веднага.

Профилът на клиентите сочи почти изравняване на силите при половете - 58% са били мъжете, получили кредит, срещу 42% за дамите.

Профилът по професии сочи превес на специалистите, работещи в областта на информационните технологии. След тях се нареждат работещите във фармацевтичната индустрия, строителството и държавната администрация. Българите, работещи в чужбина и туризмът са с не малък процент, най-накрая се нареждат лекарите, селското стопанство, журналистите и учителите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg