Искате да печелите пари от хеджфондове... направете си един, това е начинът

1403
Искате да печелите пари от хеджфондове... направете си един, това е начинът

Към момента на пазара съществуват около 10 000 хеджфонда, поради голямата сума събирана от тях под формата на такси и комисионни, коментират специалисти.

По-голямата част от подобни фондове събират твърда такса в размер на не повече от 2% от управляваните активи, като по силата на щатското законодателство, както и на това в много други страни, акционери в подобни фондове могат да бъдат единствено големи инвеститори.

В същото време фондовете обикновено събират и част от реализираната печалба, като процентът често може да възлиза и на 20%.

В САЩ например, по силата на законодателството, акционери във фондовете, които са с изключително висока рискова ориентация могат да бъдат инвеститори с инвестиционни активи от поне 5 млн. долара.

Процедурата е следната. Представете си хеджфонд с активи в размер например на 100 млн. долара. Управляващото дружество на фонда събира такси годишно в размер на 2% или 2 млн. долара. Възвръщаемост от 10% годишно, реализирана от фонда, носи доход в размер на 10 млн. долара годишно, като при евентуален процент от печалбата в размер на 20%, удържана от управляващото дружество, това прави нови 2 млн. долара печалба за управляващото дружество.

Така инвеститорите реално печелят 6 млн. долара след удържането на таксите, което се равнява на доходност от 6%.

Анализатори изразяват значителни резерви относно предимствата на хедж-фондовете за инвеститорите пред традиционните инвестиционни фондове. На фона на значителната доходност, реализирана от част от подобни фондове, като цяло средната доходност регистрирана от всички е малко над пазарната.

Според изследване на Джон Грифин и Джин Ксу от University of Texas, мениджърите на хеджфондовете се представят малко по-добре от тези на традиционните инвестиционни фондове, или с 1.32% повече годишно.

Приспадайки значителните такси за управление и комисионните на високо-рисковите инвестиционни фондове обаче, доходността почти се изравнява, сочи още изследването им, публикувано във финансовите медии през този месец.

Предизвикателството, което стои пред хеджфондовете е свързано с натиска върху тях да реализират по-висока от пазарната доходност, за да оправдаят високите такси, които събират от своите инвеститори, което много често ги прави изключително ориентирани към риск - фактор, който трябва да е пределно ясен на инвеститорите в тях.

Глобалният индекс на хеджфондовете - US Greenwich Global Hedge Fund Index е регистрирал повишение от 1.4% през януари, сочат предварителните данни на един от водещите индекси, следящи представянето на най-големите хеджфондове.

В случай че доходността се запази на това ниво и през следващите месеци до края на годината при положително развитие на световните пазари, то тя би възлязла на 18.15% на годишна база, което би могло спокойно да бъде достигнато и от традиционните инвестиционни фондове със значително по-ниски такси, коментират специалисти.

В същото време трябва да се вземат под внимание и значителните рискове, които се крият за инвеститорите в инвестирането в подобен род фондове.

Най-пресният пример в това отношение бяха рекордните загуби, отбелязани от един от често даваните като пример хеджфондове - Amaranth Advisors LLC.

След като от там регистрираха значителни печалби, в резултат на търговия с енергийни ресурси през 2005 година в размер на 1.26 млрд. долара и 2.17 млрд. долара до края на август миналата година, неразумни по размер залози в посока на повишение на цените на енергийните ресурси доведоха до рекордна загуба от над 6 млрд. долара за фонда, в резултат на поевтиняването им през втората половина на миналата година.

Рекордните загуби доведоха до намаляването на активите на фонда с близо 70% през септември миналата година, като заявените за теглене средства през следващите месеци не бяха удовлетворявани.

Специалистите нееднократно алармираха, че силното нарастване на броя и активите на хеджфондовете в света могат да се възприемат като бомба със закъснител за инвеститорите. За последните пет години броя на хеджфондовете е нараснал близо два пъти и половина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg