Италия - следващата жертва на дълговата криза?

1296
Италия - следващата жертва на дълговата криза?

Италия има един от най-големите държавни дългове в света и пазарите са в напрежение, че може да е следващата жертва на кризата в Еврозоната, в резултат на слабия икономически ръст, както и политическото напрежение в страната.

Италианският икономически министър Джулио Тремони се срещна с Жан-Клод Трише спешно, като се очаква днес от ЕК да направят изявление във връзка със "ситуацията на финансовите пазари".

Доходността по 10-годишните държавни облигации нарасна до 6.26% вчера, най-високото ниво от 1997 година и близо 4 процентни пункта над нивото на еквивалентните германски книжа.


Застраховките от кредитен риск (CDS), също наричана застраховка от фалит на страната, бележи значително покачване от началото на юли. Както се вижда от графиката от началото на юли наблюдаваме стремително извисяване, като само за последния ден ръстът е от нови 10%.

Стойнотта от 359 базисни пункта означава, че кредитор, за да застрахова 10 млн. евро дълг, трябва да плати 359 хил. евро.

Публичният дълг на Италия възлиза на 1.9 трлн. евро, според данни на централната банка.

Италианските банки държат големи количества от този дълг, което доведе и до разпродажби на акциите им. Институциите също така регистрират и повишаване на лихвите, на които се кредитират, както и рекордни стойности на застраховките си от кредитен риск.

По-долу виждате и стойностите на 1 и 5-годишни CDS на УниКредит Италия, най-голямата банка в страната, които също отчитат върхови нива.

Графика: Вloomberg

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg