Кабинетът не е готов за ново влошаване на икономиките в ЕС

1569
Кабинетът не е готов за ново влошаване на икономиките в ЕС

Правителството на България няма подготовка за реакция при повторно влошаване на икономическата ситуация на Запад от нас. Около това мнение се обединиха Георги Ангелов, старши икономист в институт Отворено общество и Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch, в отговор на въпрос на Profit.bg, дали кабинетът има разработени варианти за реакция, в случай, че икономиките на еврозоната започнат отново да се свиват?

Двамата макроикономисти бяха гост лектори на бизнес форума „Бизнесът през 2010 г. - Как да печелим в трудни времена", организиран от сп. „Мениджър", който се провежда днес в София.

„Засега не виждам подготовка за по-различен сценарий от този, че вече сме достигнали дъното и започваме да се оттласкваме от него", коментира Георги Ангелов. Той допълни още, че сме свидетели как буферите започват да изтъняват, а бюджетният дефицит няма накъде да расте повече.

„Правителството не е подготвено за по-лош сценарий, а за по-добър", посочи още в отговора си макроикономистът.

От своя страна Лъчезар Богданов коментира, че правителството, за да може да изпълни намерението си за свиване на дефицита през 2011 г. до ниски или близки до нулата нива, е заложило на прекалено оптимистичен сценарий за приходите.

„За да се случи подобен сценарий, то приходите трябва да бъдат с 13-14% повече спрямо тазгодишните и това е крайно оптимистичен сценарий за събираемостта", посочи макроикономистът.

Той добави, че липсва сценарий за бюджета, в който оптимистичните допускания се разминат с реалността, дори и без еврозоната да изпадне в рецесия, като пак идваме на въпросите за реформите, драстичното свиване на разходите или трупане на свръхдефицит. В заключение той допусна, че само вдигане на ДДС до 24% няма да е достатъчно.

Станете наш почитател във Facebook

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Ох, тия двамата милите...
# 0
17:06 | 2 June 2010
от Индъстри Коч и Затворено общество. Великите АНАЛизатори които видяха нещата СЛЕД като се случиха, а не ПРЕДИ!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg