Как да биете пазара и възможно ли е това?

2006
Как да биете пазара и възможно ли е това?

Инвеститорите непрекъснато са заливани от книги с имена като „Как да биете пазара!“, „Станете богати, търгувайки“, „Ето стратегията, от която имате нужда!“ и други подобни. Това, което всеки читател трябва да си зададе като въпрос обаче, е щом като има толкова много книги за това как да се забогатее, защо броят на милионерите трейдъри не е толкова голям.

Истината е, че статистиката не лъже. Според изследвания средният инвеститор е реализирал средна доходност от 3.49% за последните 20 години. За сравнение, за същия период широкият индекс S&P 500 е донесъл среден доход от 7.8%.

Индексът не просто е бил инвеститорите по доход, а ги е „разбил“, коментират от финансовото издание Investopedia.com.

Средно инвеститор е държал акции от инвестиционен фонд в продължение на 3.29 години преди да ги продаде. И това в добри времена за борсата. По време на „мечи цикли“ инвеститорите са държали акции на фондове едва 2.5 години.

Концепцията за продажба на акции от инвестиционни фондове е била свързана с възприятието, че може да се постигне по-добър доход при правилно подбиране на „подходящия фонд“.

В търсенето на най-добрата инвестиция и актив, инвеститорите често са се обръщали към историческото представяне за вземане на решение.

Това обаче, по принцип, се приема като голяма грешка. Най-добре представящите се фондове на изминалата година вече са реализирали своя доход и често техните инвестиции вече са били надценени.

Практиката сочи, че много често инвеститорите са следвали тази не особено печеливша стратегия, насочвайки своите долари към фондове, от които разумните инвеститори по-скоро са излизали.

Няма съмнение, че някои мениджъри успяват да победят пазар. Някои дори успяват да направят това през един по-продължителен период от време. Нереалистично е обаче да се смята, че това ще продължава вечно, като лоши години имат големи инвеститори, дори като Уорън Бъфет.

Инвеститорите трябва да са наясно с това, както и с факта, че лоша година на представяне не означава задължително лоша стратегия, като цяло. Те трябва също така напълно реално да осъзнават и факта, че добро историческо представяне не гарантира отново такова и за в бъдеще.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg