Как да се хеджираме срещу ураганите?

708
Как да се хеджираме срещу ураганите?

Търговията с финансови инструменти става все по-разнообразна и в търсене на различни неща, които да привличат вниманието на инвеститорите, се появяват все по-нови и интересни деривати, базирани на какво ли не.

Последната финансова приумица е търговия с фючърси, обвързани с ураганите в САЩ, които започнаха да се търгуват на чикагската борса.

Искате да се хеджирате срещу бедствени урагани? Няма проблеми. От март на борсата има начин търгуващите с енергийни ресурси да се застраховат срещу евентуални природни катаклизми, свързани с ураганите в САЩ.

По прогнози на метеорологичните служби в САЩ през този сезон на ураганите се очакват от 13 до 17 тропически бури, като е възможно от 5 до 7 от тях да се превърнат в урагани.

Очаква се силен интерес към дериватите, обвързани с ураганите, да има и от страна на застрахователните и презастрахователните компании, като в случая те ще намалят риска за застрахователната индустрия.

Фючърсите, свързани с времето обаче, не са нищо ново на борсата, новото е засиленият интерес на инвеститорите към тях. Към момента на чикагската борса се търгуват деривати, свързани с нивото на температурите в 35 големи щатски града, както и такива, свързани със зимни бури.

През изминалата година стойността на търговията с деривати, свързани с времето, е възлязла на 22 млрд. долара, като са били изтъргувани 800 000 контракта, а прогнозите са през тази година търговията да възлезе на 1 млн. контракта.

Активната търговия и значителният интерес се проявяват след катастрофалните природни бедствия през 2004 и 2005 година, донесли загуби на застрахователите за рекордните 75 млрд. долара и принудили компаниите от застрахователния бизнес да търсят нови начини за застраховане.

Фючърсите, базирани върху ураганите, се оценяват въз основа на скалата за урагани Carvill index. Появата на тропическа буря, която за да е със сила за получаване на име е с коефициент едно и контрактът по нея струва 1000 долара.

В случай че тя се развие и достигне ниво от 3 по скалата, при връхлитането й на бреговете купувача на подобен фючърс ще реализира печалба от 2000 долара.

Недостигането на статут на ураган от тропическата буря обаче ще донесе до загуба на вложените от инвеститорите средства.

Инвеститорите, които не са убедени, че дадена тропическа буря ще завърши под формата на ураган и считат, че тя ще отслабне, могат да продадат "на късо" контракт и ако се окажат прави като печалба да приберат стойността на контракта.

Така се преразпределя рискът от страна на застрахователите към спекулантите на фондовите пазари.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg