Как хората преразпределят разходите в Бюджет 2010?

1251
Как хората преразпределят разходите в Бюджет 2010?

Хората са склонни да вземат от бюджета на централната администрация и от предвидените разходи за пенсии и социално подпомагане, за да ги пренасочат към здравеопазване, вътрешен ред и сигурност, околна среда и образование и др. сфери. Това са част от изводите от социологическото изследване "Обществени нагласи към бюджет 2010", които Боряна Димитрова, директор на Алфа Рисърч, изведе преди минути в пресцентъра на БТА.

Изследването е проведено в периода 16 - 22 октомври сред 1 300 души, чрез пряко стандартизирано интервю по домовете. Поръчител е Министерството на финансите, което желае да се ориентира предварително за политиките, които биха се радвали на обществена подкрепа и къде биха срещнали по-съществена съпротива, посочи Боряна Димитрова.

Тя изтъкна, че подобен род проучване е първото за страната.

„Какво направихме? Представихме реалното разпределение на разходите по пера в Бюджет 2010 г. и помолихме участниците в проучването да преразпределят по желание разходната част в бюджета", коментира Боряна Димитрова.

Тя уточни, че от агенцията, подобно и на МФ, са наясно, че общественото мнение не е експертно, но с проучването се поставили няколко цели. На първо място да направи хората по-отговорни и да усетят тежестта от преразпределнието на разходите, да се регистрират в какви пропорции мисли обществото при преразпределението на разходи и на трето място да се види не просто как се преразпределят средствата, но и да се откроят болезнените сфери, в които обществото иска приоритетно внимание, къде са най-големите дефицити и желание за контрол над разходите.

Оказва се, че сферата на здравеопазване е приоритет за населението, което е склонно да увеличи бюджета му с ½, но само под условие при реформирана система и контрол над разходите. 67% от участниците в проучването са за увеличаване бюджетът на здравеопазването.

„Направи ни впечатление коефициентът на увеличение с 3.5% от сега заложените разходи в бюджета за околна среда", коментира Боряна Димитрова. „Характерното в случая е, че малка група настоява за по-сериозно увеличение".

Според Димитрова съществува практика в бюджетирането по време на криза средствата за силовите ведомства да се ограничават, за сметка на тези за развитие и социална сфера, но у нас явно вътрешният ред и сигурност е невралгична сфера. Това е и третият сектор, към който населението е склонно да пренасочи повече средства в Бюджета 2010. Боряна Димитрова уточни, че след здравеопазването, вътрешният ред е секторът, който среща най-широка обществена подкрепа за увеличаване на бюджета.

По-надолу в преразпределянето попадат секторите на образованието (трети по обществена подкрепа за увеличаване на бюджета), отбраната (близко до реалното разпределение) и минусов процент за икономическите дейности. „Това е така вероятно заради формираното обществено мнение, че инфраструктурни, енергийни и други големи проекти у нас трябва да се финансират с европейски средства, частни инвестиции и др., но не и от бюджета", разясни Димитрова.

От къде хората вземат най-често средства, за да ги пренасочат към други сфери? Според Димитрова това са за сметка на разходите за централната администрация, пенсии, социални грижи и помощи.

„Очаквахме, че губещите сфери ще са три, четири, но реално те са само две", коментира още резултатите от проучването експертът. - „Има силен обществен натиск за намаляване средствата за администрацията. Бюджетът в тази сфера им изглежда прекалено раздут, спрямо други бюджетни сфери". За орязване на бюджета се обявили 89% от участниците в проучването.

По отношение на намаляване бюджетът за пенсии и социални помощи, Димитрова посочи, че хората са видели реално, че са налице нереалистични диспропорции при разпределянето на бюджетните разходи. Тя допълни, че за ограничаване на средствата в този сектор се обявили, не само млади хора и такива в активна възраст, но и представители от третата възраст. „В случая 13% от участниците се обявили за повече средства в системата.

Според Боряна Димитрова изводите от проучването са следните - колкото повече хората биват въвлечени в преразпределението, толкова са по-ангажирани в процеса и по-справедливи в оценките си. Тя допълни, че хората се отнасят по-ангажирано и отговорно в симулационна ситуация, като резултатите са по-надеждни от голите декларации в подкрепа на една, или отхвърлянето на друга инициатива. Тя изтъкна, че хората са склонни да подкрепят определени политики, но има и съпротиви, особено, когато има засягане на доходите им. Пример за последното е широката подкрепа на идеята за увеличаване на данъка за хазарта, да се вземе от лукса, отколкото да се вземе от доходите на хората.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg