Как изглежда Българският енергиен холдинг на фона на играчите в региона

472
Как изглежда Българският енергиен холдинг  на фона на играчите в региона

„В XXI век енергия значи развитие, енергия значи влияние. От поведението, силата и мощта на този холдинг ще зависи и потенциала на България както в икономически, така и в политически план.”Така министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров характеризира създаването на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Как изглежда той сред големите играчи в региона? Гръцката енергийна компания има по-големи приходи от него, а сръбската - по-ниски. Румънската енергийна структура е с три пъти по-ниски приходи от нашия национален гигант. Ето защо създаването на БЕХ ще гарантира българските интереси в региона.

Подобни структури не са новост за Европа. Те съществуват в различни държави на ЕС. В края на м. г. Франция и Белгия направиха нов енергиен гигант, който обхваща не само енергийния, но и газовия сектор. Литва също изгради подобна структура в областта на електроенергетиката, която събира под една шапка както производството, така и преноса и електроразпределението.

„Най-важните цели, които си поставяме, са да превърнем България чрез този холдинг в решаващ енергиен фактор на Балканите и равностоен играч като конкурентноспособност на големите европейски енергийни структури, с които вече сме в процес на конкуренция – казва министър Петър Димитров. - Надяваме се да се повиши и енергийната сигурност на България.”

Според Министерството на икономиката и енергетиката моделът е оптимален по отношение на разходите. В новия холдинг влизат Националната електрическа компания, "Булгаргаз-Холдинг", АЕЦ “Козлодуй", ТЕЦ “Марица-изток 2" и Мини “Марица-изток". Газовите проекти "Набуко" и "Южен поток", както и петролопроводът Бургас-Александруполис ще са под пряко ръководство на холдинга. Националният енергиен гигант има активи от 8.5 млрд.лв., приходите засега са 3.6 млрд.лв, а служителите са 21 хиляди.

Създаването на БЕХ цели по-ефективно управление на енергийните компании. Запазва се конкурентноспособността на българската енергетика при пълно съответствие с европейските закони. С основаването на мегакомпанията се оптимизират разходите и се въвеждат модерни механизми за привличане на инвестиции чрез предлагане на нейни акции на чужди фондови борси.

„Разчитаме, че рязко ще се повиши енергийната независимост на България, преди всичко поради факта, че холдингът ще има капацитет и престиж за реализация на големите енергийни проекти, които са в процес на изграждане или са планирани да стартират – казва министърът на икономиката и енергетиката.

 Особено важна е инвестиционната привлекателност на холдинга. Надяваме се да има висок кредитен рейтинг, който да му позволи да привлича ресурси за реализация на енергийните проекти, за модернизация на съществуващите мощности. След утвърждаването на БЕХ и повишаване на кредитния му рейтинг и привлекателността му, ще пуснем пакети от акции на международните борси, така че да привлечем и частен капитал в работата на холдинга.”

Източник:БНР

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg