Как компания губи 290 милиарда долара капитализация за 12 години?

1724
Как компания губи 290 милиарда долара капитализация за 12 години?

Някога най-големият производител на мобилни телефони в света (само допреди шест месеца) – финландската компания Nokia Oyj е спрягана за потенциална цел за закупуване, като се има предвид изключително силния спад в цената на акциите й.

Те загубиха 18% в предпоследния ден на миналата седмица в резултат на прогнозите за по-голяма оперативна загуба за миналото тримесечие от очакванията и обявените съкращения на нови 10 000 работни места.

Финландският производител губи пазарен дял за сметка на производителите на смартфони Apple и Samsung.

След като пазарната капитализация на компанията се понижи с около 100 милиарда долара през последните години, акциите й се търгуват с 38% дискаунт спрямо нетните активи, което е най-голямата отстъпка в историята й според данни на Bloomberg.

Някога най-ценната европейска компания губи пари, докато се опитва да се преструктурира и да възроди продажбите си на смартфони, където губи сериозни позиции. Все още сътрудничеството й с Microsoft Corp. за производство на телефони с операционна система Windows не дава положителни резултати за промяна на негативните тенденции.

С най-ниското съотношение цена-продажби сред телекомуникационните компании и краткосрочни инвестиции над 8.6 милиарда долара, превишаващи пазарната й капитализация, компанията се сочи като потенциална цел за придобиване.

Nokia може да е таргет на партньора си Microsoft според анализатори от Falcon Point Capital LLC. Акциите й са достатъчно евтини, за да привлекат вниманието и на венчърни фондове.

„Въпросът, който стои пред потенциалните купувачи, е може ли да се направи нещо, за да се превърне компанията отново в печеливша“ според Майкъл Махони, управляващ директор във Falcon Point. „Дори и да може да се постигне минимален ръст за бизнеса, компанията е много евтина“, допълва още Махони.

Пазарната капитализация на компанията, основана през 1865 година със съвсем друг предмет на дейност, се понижи от 300 милиарда евро през 2000 година до 6.8 милиарда евро в края на миналата седмица, или понижение от над 90%.

В продължение на 14 години компанията бе най-големият производител на мобилни телефони, но съвсем скоро бе изпреварена от Samsung.

Продажбите на смартфони от компанията се понижиха с 7.8% през първото тримесечие на годината, на фона на значителното повишение в тези на конкурентите й.

Компанията е оценена при дисконт от 81% в приходите й, което също е исторически най-ниско ниво и значително под това на всички останали конкуренти.

Nokia разполага с 12.4 милиарда кеш и краткосрочни инвестиции към 31 март, което е значително над пазарната й капитализация към вчерашна дата.

След приспадане на дълга на компанията, тя има нетни кешови наличности от 5.9 милиарда долара, което е еквивалентно на 68% от пазарната й капитализация.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg