Как се провали една от най-иновативните компании в света

11892
Как се провали една от най-иновативните компании в света

Всички още се помнят колко велика компания беше някога Sony и какво влияние оказваше на живота ни. Като се отчетат нейните минали заслуги, трудно е да се повярва, че компанията вече четири години не може да излезе на печалба и че през тази година според официалното й съобщение планираните загуби нарастват двойно до 6.4 млрд. долара, че сега едва 15% от капитала й съставят чисти активи (съотношението на заемни към собствени средства е 5.67), а капитализацията й е четири пъти по-малко от преди 10 години.

А съвсем доскоро Sony беше новаторска компания и водеше пазара след себе си. След Втората световна война точно Sony създава транзисторния радиоприемник, който скоро завоюва целия свят. Под ръководството на един от своите основатели Акио Морита компанията е начело на техническия прогрес, а голяма част от нейните ръководители посвещават повечето от работното си време на търсене как да приложат нейните достижения за благото на обикновените хора.

Движението на идеите на Sony не заема пазари, а създава нови и дълго време е лидер в сектора, който днес наричаме „битова електроника“. Forbes припомня някои от нейните заслуги:
- Sony усъвършенства радиоприемника на основата на полупроводници толкова, че той надминава по качество ламповите прибори. Това прави достъпно надеждното и евтино качество на звука.

- Sony създава полупроводниковия телевизор, заменил ламповия. Той е по-надежден, функционален и потребява по-малко енергия.

- Sony разработва телевизионната тръба Triniton, подобрявайки значително качеството на цветовото изображение, като кара цяло поколение да премине на този формат.

- Sony е един от пионерите на видеотехнологията, въвеждайки на пазара своя формат Betamax, и едва след това JVC влиза във войната на форматите.

- Sony е пионер в създаването на записващите видеокамери, превърнали половината жители на планетата в режисьори любители.

- Sony е пионер на пазара на индивидуално културно потребление, благодарение на изобретения от компанията Walkman. Тя първа дава възможност на хората да носят любимата си музика със себе си.

- Sony създава конзолата Playstation, която много преди Nintendo прави от домашните видеоигри огромен пазар.

Колко компании могат да се похвалят с такава история на успеха? Според запознати някога мениджърите на компанията отделяли 85% от работното време на въпроси, свързани с изследванията и разработките, 10% от кадровите въпроси и едва 5% на финансите. За Акио Морита когато компанията се справя добре с основните си задачи, резултатите трябва да са съответстващи. Това е всичко!

В средата на 80-те години в САЩ започва паника по повод абсолютното господство на Sony и останалите японски компании в световното промишлено производство, не само на битова електроника, но и на автомобили, мотоциклети, бяла техника, стомана.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

наблюдател
# 0
16:05 | 7 May 2012
Авторът е аматьор, от висша класа. С некомпетентния си начин на изказване и непрофесионални умения, статията изглежда че е писана от 16 годишен. Не е достатъчно само да можеш да преведеш текстът на някой друг....
Пламен
# 1
08:05 | 5 May 2012
И аз не съм съгласен. И кой е този автор който ще ми дава инвестиционни съвети- продайте акциите на SONY ??
Кмета
# 2
16:05 | 4 May 2012
само Sharp e Баце :)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg